Hardangervidda 20180325. Litlos Turisthytte er en av Den Norske Turistforenings hytter hvor de besøkende er rammet av magevirus. DNT melder søndag at 23 personer er rammet på forskjellige hytter på Hardangervidda. De syke er blitt isolert på egne rom eller hentet ut. Foto: Torfinn Evensen / DNT / NTB scanpix

Søndag formiddag var det kun meldt om ett nytt tilfelle av omgangssyke ved DNTs hytter på Hardangervidda. Turforeningen mener nå utbruddet er over.

annonse

Personen ble fraktet ut i løpet av lørdag, fra en hytte på Krækkja.

– Det kan se ut som omgangssyken nå er over og at tiltakene som er satt inn har fungert, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i Den Norske Turistforening (DNT) Oslo og Omegn.

Totalt er det nå 49 kjente tilfeller av omgangssyke på ti DNT-hytter: Litlos, Sandhaug, Geiterygghytta, Rauhellern, Krækkja, Kalhovd, Mogen, Mårbu, Middalsbu og Kjeldebu, hvorav de to siste hyttene er selvbetjente. På flere av hyttene har det kun vært registrert enkelttilfeller.

DNT gjentar oppfordringen om god håndhygiene for å sikre en god opplevelse for alle på påskefjellet.

– Håndvask med lunkent vann og såpe er det mest virkningsfulle middelet for å få bukt med spredningen av omgangssyke, sier Wikborg.

Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom. Symptomene på smitte er kvalme, oppkast og diaré. Sykdommen er ifølge Folkehelseinstituttet vanligvis mild og varer i én til tre dager hos ellers friske mennesker.

DNT-hyttene på Hardangervidda har fra palmesøndag til og med påskeaften hatt 2.923 gjester, som er omtrent på samme nivå som i fjor.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.