Syria har trolig gjenopptatt arbeider for å skaffe seg atomvåpen, med hjelp fra Nord-Korea
Resett.no har tidligere skrevet om den syriske atomreaktoren som ble ødelagt av israelske fly etter grundig forarbeide fra den israelske etterretningstjenesten Mossad. Nå mener en amerikansk tenketank at Syria har gjenopptatt arbeide med å skaffe seg atomvåpen, og mener at det internasjonale atomenergibyrået må inspisere Qusayr-området i Vest-Syria.
Alle tegn peker på at det er en atomfasilitet, advarer Institute for Science and International Security, som mener at Nord-Korea sannsynligvis er involvert i byggingen, slik Nord-Korea også var i den atomreaktoren som ble ødelagt i 2007.
Den Washington-baserte tenketanken konkluderer med at Syria kan bygge et nytt underjordisk atomanlegg, men understreket at man ikke kan treffe noen sikker konklusjon av satellittbildene av området, og at formålet med arbeidene på stedet er ukjente.
Institute for Science and International Security mener imidlertid at aktivitetene i område er så mistenkelige at det krever en inspeksjon av Det internasjonale atomenergibyrå, selv om gjennomføring av slike inspeksjoner må vente til den syriske konflikten slutter. Instituttet mener også at et kjernefysisk anlegg kan innebære en betydelig bistand fra Nord-Korea.
Rapporten er blant andre skrevet av en tidligere medarbeider IAEA, David Albright. Han mener at ikke alle eiendeler ble ødelagt fra den forrige reaktoren. Det kan ha vært igjen elementer som kan brukes til å fortsette et atomvåpenprogram.
«Dette inkluderer muligens titalls tonn uranbrensel og annet utstyr eller materialer knyttet til atombrenselfabrikk og plutoniumseparasjon, som sannsynligvis eksisterte som sentrale elementer i Al-Kubar-reaktorprosjektet,» står det i rapporten fra Institute for Science and International Security, skriver den israelske avisen Israel Hayom.
Tilgjengelige satellittbilder av Qusayr-området viser tre bygninger som ser ut til å gjemme seg under jorden. Selv om bildene ikke gir noen konkret informasjon om formålet med anlegget, kan det inneholde kjernefysiske eller nukleært relaterte materialer og utstyr, eller tjene andre militære formål, mener instituttet.
Rapporten sier at bygging av en kjernefysisk reaktor som er helt underjordisk «ikke er umulig», og «at en teknisk utfordring av denne art «vil trolig kreve hemmelig og pågående assistanse fra Nord-Korea. På samme måte vil et anrikningsanlegg kreve omfattende utenlandsk bistand, sannsynligvis fra Nord-Korea eller muligens fra Iran, siden det ikke foreligger bevis for at Syria kjøper nødvendig utstyr og materialer fra utlandet.»
Forståelse av Pyongyangs rolle i Syrias mulige nukleært program er ekstremt viktig ettersom USA vurderer forhandlinger med Nord-Korea, sier instituttet.