Oslo 20140124. Illustrasjonsbilde av en globus. Kart. Norge. Europa. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
annonse
annonse

Assisterende professor i geografi, Jonell Robinson, ved universitetet i Syracuse, USA, sier i en forelesning at kart, slik vi kjenner dem, er skapt av hvite menn for å kolonisere og erobre verden.

– Kritiske kartografer har studert kart i årevis og  har funnet at kart er sosiale konstruksjoner og maktdemonstrasjoner. Historisk har kart blitt brukt til å kolonisere og å erobre, og er primært skapt av hvite menn.

Men fortvil ikke, det finnes håp. Kritiske kartografer finnes, og de viser oss hvordan verden egentlig ser ut, fra perspektivet til marginaliserte grupper.

annonse

– De som driver med kritisk kartografi er interesserte i å bruke kart med andre formål, for å vise de alternative synspunktene. Motkartografer søker seg mot å bruke kart til å fortelle ulike historier om de undertrykkede, forteller Robinson.

Den eminente foreleseren uttrykker videre sin respekt til den radikale kartografen Bill Bungee. Han skal ifølge Robinson ha produsert kart som avslører rasemessige og sosiale urettferdigheter.

– Bungee brukte kart til å fortelle historien til de som har blitt undertrykket og marginalisert i vårt samfunn, sier hun.

Han skal blant annet ha produsert et kart over Detroit, der det er markert punkter hvor pendlere oftest kjører over svarte barn.

Så får vi inderlig håpe at de kritiske kartografene kan lage nye korrekte kart til oss, frie fra hvite menns undertrykkende anskuelser. Så vi kan navigere oss rundt i verden, helt uten rasisme.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon