FILE PHOTO - A guard sits on the rubble of the house of Brigadier Fouad al-Emad, an army commander loyal to the Houthis, after air strikes destroyed it in Sanaa, Yemen June 15, 2015. REUTERS/Khaled Abdullah/File Photo

Drøyt 16 milliarder kroner ligger på bordet etter FNs giverlandskonferanse for krigsherjede Jemen. Nå må en politisk prosess til, mener Ine Eriksen Søreide (H).

Utenriksministeren deltok selv på konferansen i Genève tirsdag, der Norge la 170 millioner kroner i potten.

FN har dermed så langt fått inn to tredeler av de 24 milliardene de har bedt om, 80 prosent mer enn for bare to år siden.

– Jemen er verdens verste humanitære krise, slo FNs generalsekretær António Guterres fast da han åpnet konferansen.

Nær 80 prosent av Jemens 27 millioner innbyggere trenger nå humanitær hjelp. Nesten 18 millioner mangler sikker tilgang på mat, og over 8 millioner står i fare for å sulte.

Møtte Guterres

I bakkant hadde Søreide et eget møte med Guterres, der prosessen videre for Jemen sto øverst på dagsordenen. At en politisk prosess kommer på plass, er avgjørende, mener Søreide.

– Den politiske prosessen – som må komme – må være inkluderende og ha en forankring som gjør at den kan godtas av de ulike grupperingene, sier Søreide til NTB.

Hun mener det er svært viktig å støtte FNs forsøk på å få på plass fredsforhandlinger.

– Som i alle konflikter er det krefter som forsøker å undergrave FNs rolle, sier utenriksministeren, som nå fester sin lit til FNs nye spesialutsending for Jemen, Martin Griffiths, den tredje i rekken som prøver å få til fredsforhandlinger.

– Han har bedre kontakter med ulike grupperinger enn det som har vært til nå. Det gir i alle fall et visst håp, sier Søreide.

Advarer

Hun støtter dermed Flyktninghjelpen og Røde Kors, som i forkant av giverlandskonferansen kom med kraftige advarsler om at penger på langt nær er nok for å avhjelpe katastrofen i Jemen.

– For hver dag som går uten en løsning på konflikten, blir situasjonen verre. Folk dør av sykdommer som kan forhindres, og av mangel på mat, vann og strøm, sier Røde Kors’ generalsekretær Bernt G. Apeland, mens Flyktninghjelpens Jan Egeland peker på at organisasjonene trenger hjelp til å få nødhjelpen inn i landet.

– Framfor alt trenger vi en slutt på økningen i antall land som selger våpen og bomber som blir brukt mot sivile i Jemen samtidig som de lover penger i et forsøk på å holde dem i live, sier Egeland.

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som begge er dypt involvert i krigen, lovet tirsdag til sammen 7,3 milliarder kroner til nødhjelpsarbeidet.

Barn drept i bombeangrep

Samme dag ble mange drept i et bombeangrep mot en bygning i havnebyen Hodeida i Jemen. Den saudiledede koalisjonen antas å ha stått bak angrepet.

Ifølge FNs barnefond (UNICEF) befant det seg en rekke barn i bygningen. UNICEF betegner flyangrepet som «ett av de dødeligste angrepene» mot mindreårige på flere år i Jemen.

Konflikten i Jemen sto først mellom ulike lokale politiske grupperinger og klaner, men utviklet seg etter hvert til å bli en stedfortrederkrig der Saudi-Arabia og flere andre sunnimuslimske stater gikk til angrep på de Iran-vennlige houthi-opprørerne.

I mars 2015 innledet Saudi-Arabia luftkrigen mot houthi-opprørerne, som hadde tatt kontroll over hovedstaden Sana noen måneder tidligere og var på vei sørover mot havnebyen Aden, den nye basen til landets internasjonalt anerkjente regjering.

Saudi-Arabia, som blant annet får etterretningsstøtte av USA, framholder at houthiene får militær støtte av Iran, noe Iran benekter.

Også før krigen brøt ut, var Jemen regnet som ett av de fattigste landene i Midtøsten.

(©NTB)

[email protected]