Nylig ble en amerikansk og britisk soldat drept i Manbij, idet bilen deres ble truffet av en bombe. Nå er det frykt for at tyrkisk-støttede opprørere vil gå til angrep på byen. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

I utkanten av byen Manbij i Syria er kurdiske militssoldater og den USA-ledede koalisjonen i høy beredskap etter at Tyrkias president truet med å innta byen.

Den USA-støttede alliansen Syriske demokratiske styrker (SDF) har gravd skyttergraver i utkanten av byen. Samtidig patruljerer soldater fra den USA-ledede koalisjonen på bakken og overvåker området fra luften.

Kurdiske krigere har styrket stillingene sine i påvente av et mulig angrep, skriver nyhetsbyrået AFP.

annonse

– Vi er i høy beredskap. Det er alltid trefninger om natten. De skyter granater mot stillingene våre, sier en av dem, Shiyar Kobani.

Amerikanske soldater

Ved den amerikanske militærbasen utenfor byen er tre pansrede kjøretøy med amerikanske flagg på vei tilbake til basen. En SDF-kommandant, Khalil Mustafa, opplyser at koalisjonsstyrker nylig har trappet opp patruljeringen ved frontlinjen.

Ifølge den britisk-baserte overvåkingsgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) befinner det seg om lag 350 soldater fra den USA-ledede koalisjonen ved byen, de fleste av dem er amerikanske.

Etter at tyrkisk-støttede opprørere for drøyt to uker siden inntok Afrin by og drev bort den kurdiske YPG-militsen sammen med hundretusener av sivile kurdere, har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan flere ganger truet med å angripe Manbij.

annonse
Trump vil ut av Syria

USAs president Donald Trump har samtidig varslet at USA snart vil trekke seg helt ut av Syria. Verken USA eller andre vestlige land kom kurderne til unnsetning i Afrin, og spørsmålet er om de vil gjøre det i Manbij, selv om samarbeidet var tett under offensiven mot IS.

SDF, som er dominert av den kurdiske YPG-militsen, spilte en nøkkelrolle for å drive jihadistgruppa bort fra den nordlige og nordøstlige delen av Syria.

Ikke langt unna Manbij ligger områdene der tyrkisk-støttede opprørere har kontroll. Nord for byen, like ved den tyrkiske grensen, kontrollerer de Jarablus. I vest kontrollerer de byen Al-Bab. Mandag ble det meldt at en av opprørsgruppene som blir evakuert fra Øst-Ghouta utenfor Damaskus, blir transportert til Jarablus.

Tyrkia anser de kurdiske krigerne i Nord-Syria for å stå i ledtog med PKK-geriljaen på tyrkisk side av grensen, og har begrunnet offensiven med at landet må sikre sine egne grenser. Samtidig har det den siste tiden blitt klart at Tyrkia også planlegger å sende hundretusener av syriske flyktninger til Afrin.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon