Miljødirektoratet har nå fordelt 80 millioner kroner til ulike tiltak mot marin forsøpling over hele landet. Det ble søkt om i alt over 320 millioner i støtte.
I årets statsbudsjett er det satt av 65 millioner kroner til tiltak mot marin forsøpling. I tillegg er det bevilget 15 millioner kroner for utgifter i 2019 til prosjekter som går over flere år.
– Det er veldig stor interesse for disse midlene og ikke minst rundt marin forsøpling. Det er vi veldig glade for. Engasjement og initiativ er viktige bidrag for å få bukt med et stadig større miljøproblem, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.
Interessen for å få midler til slike tiltak er stor. Det kom inn søknader som samlet beløp seg til over 320 millioner kroner til 161 ulike prosjekter. 71 av disse søknadene er innvilget.
– Vi ser at veldig mange engasjerer seg blant annet med å rydde i strendene. Marin forsøpling er et raskt økende globalt miljøproblem. Dette tar Norge tak i både internasjonalt og nasjonalt, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).
Støtten har gått til både private firmaer, frivillige organisasjoner og stiftelser. De fleste tiltakene som har fått støtte dreier seg om opprydding og bortkjøring av søppel i skjærgård og langs strender over hele landet.
I indre Oslofjord har Vollen Marina fått støtte til et pilotprosjekt som gratis vasker vekk groe under fritidsbåter. Mikroplast fra bunnstoff på båter er et stort forurensningsproblem, og ved å vaske båtene på denne måten slipper man å bruke miljøfarlig bunnstoff.
Fotballturneringen Norway Cup har fått støtte til en strandryddekonkurranse under årets arrangement, mens Svalbard friluft og AECO skal rydde strender på Svalbard.
Andre organisasjoner og bedrifter har fått støtte til å dykke for å fjerne mistet fiskeredskap på havbunnen og for å dykke etter søppel som er kastet på havbunnen.
Videre er det gitt støtte til forebyggende arbeid for å informere om marin forsøpling og konsekvensene av dette både ved besøk på skoler, bedriftsbesøk og produksjon av informasjonsmateriell.
(©NTB)