Oslo 20180326. I disse dager dukker det opp plast, mikroplast og mye skrot i strandkanten rundt om i hele landet. Her fra Bygdøy i Oslo Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Miljødirektoratet har nå fordelt 80 millioner kroner til ulike tiltak mot marin forsøpling over hele landet. Det ble søkt om i alt over 320 millioner i støtte.

I årets statsbudsjett er det satt av 65 millioner kroner til tiltak mot marin forsøpling. I tillegg er det bevilget 15 millioner kroner for utgifter i 2019 til prosjekter som går over flere år.

– Det er veldig stor interesse for disse midlene og ikke minst rundt marin forsøpling. Det er vi veldig glade for. Engasjement og initiativ er viktige bidrag for å få bukt med et stadig større miljøproblem, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Stor interesse

Interessen for å få midler til slike tiltak er stor. Det kom inn søknader som samlet beløp seg til over 320 millioner kroner til 161 ulike prosjekter. 71 av disse søknadene er innvilget.

– Vi ser at veldig mange engasjerer seg blant annet med å rydde i strendene. Marin forsøpling er et raskt økende globalt miljøproblem. Dette tar Norge tak i både internasjonalt og nasjonalt, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Støtten har gått til både private firmaer, frivillige organisasjoner og stiftelser. De fleste tiltakene som har fått støtte dreier seg om opprydding og bortkjøring av søppel i skjærgård og langs strender over hele landet.

Vidt spekter

I indre Oslofjord har Vollen Marina fått støtte til et pilotprosjekt som gratis vasker vekk groe under fritidsbåter. Mikroplast fra bunnstoff på båter er et stort forurensningsproblem, og ved å vaske båtene på denne måten slipper man å bruke miljøfarlig bunnstoff.

Fotballturneringen Norway Cup har fått støtte til en strandryddekonkurranse under årets arrangement, mens Svalbard friluft og AECO skal rydde strender på Svalbard.

Andre organisasjoner og bedrifter har fått støtte til å dykke for å fjerne mistet fiskeredskap på havbunnen og for å dykke etter søppel som er kastet på havbunnen.

Videre er det gitt støtte til forebyggende arbeid for å informere om marin forsøpling og konsekvensene av dette både ved besøk på skoler, bedriftsbesøk og produksjon av informasjonsmateriell.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]