Oslo 20170914. Kringkastingsrådet torsdag morgen. Hovedsaken er de ca 6000 henvendelsene til programmet "Faten tar valget" Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Resett har i løpet av det siste døgnet mottatt flere tips fra våre lesere, som er urolige for en henvendelse de har mottatt fra studenter på NTNU, etter å ha sendt klager til NRK angående programmet «Faten tar valget».

«Jeg var blant de som klaget til NRK for hijab-promotering. I den anledning fikk de min epost og jeg lurer på om NRK har overlevert min og andres epost til NTNU,» sier en av de som har henvendt seg til Resett.

En annen spør: «Kringkastingsrådet har altså delt kontaktinformasjonen til klagerne på dette programmet til noen tilfeldige studenter på NTNU. Kan dette være etisk forsvarlig av NRK?»

annonse

En tredje tipser sier at han undrer seg over at han er utvalgt for denne undersøkelsen og sier at han ikke kommer til å delta.

Klagestormen

Programserien, som ble sendt i fem deler på NRK høsten 2017, vakte debatt og var omstridt fordi mange mente at NRK alminneliggjorde bruk av hijab. Dette førte til en klagestorm mot NRK, som mottok rundt 5700 klager allerede før programmet gikk på lufta. Kringkastingsrådet og flere andre kritiserte NRK for håndteringen av klagene som kom inn.

annonse

– Det var en høyst upresis framstilling blant annet i et innslag i Dagsrevyen og på Dagsnytt 18. Dette ble en forhåndsdømming. Det må være mulig å være kritisk til hijabbruk uten å bli satt i en slik bås, sa nestleder i Kringkastingsrådet, Kjersti Thorbjørnsrud.

Alle klagene har blitt gjennomgått av en ekstern gruppe med statsvitenskapsstudenter, som har sett på innhold og budskap i reaksjonene, kunne VG melde.

Så i april 2018, ble denne eposten sendt ut til flere av de som sendte inn klager:

Hei,

Vi er en gruppe studenter ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) som høsten 2017 behandlet tilbakemeldingene til programmet «Faten tar valget» på NRK. Nå ønsker vi å finne ut mer om hvorfor denne saken engasjerte så mange, og vil derfor invitere deg til å svare på vår spørreundersøkelse.

Det tar ca. 5 minutter å svare på spørsmålene, og vi setter stor pris på akkurat din tilbakemelding.

annonse

Her er lenken til spørreskjemaet:

NRK – «Faten tar valget»

På forhånd takk!
Mvh….

Slik ser introduksjonssiden til undersøkelsen ut:

Samtlige av de som har henvendt seg til Resett, etter å ha mottatt denne forespørselen om å delta i undersøkelsen, oppgir at de både er rystet over at NRK deler informasjonen om at de har sendt inn klager, og også at de opplever det som svært ubehagelig.
Det råder en mistanke om at klagene blir sett på som politisk ukorrekte og derfor skal forskes på.

Mange ubesvarte spørsmål

Resett tok kontakt med studenten som står som avsender i epostene, men personen har ikke svart på vår henvendelse. Dette var spørsmålene Resett ønsket svar på, og som fortsatt står ubesvarte:

•  Flere av de som har tatt kontakt med oss stusser over at dere har fått navn og epostadresser til folk som har sendt inn klager til NRK. Har dere fått tillatelse fra NRK til å sende ut disse spørsmålene, og/eller har dere søkt om tillatelse fra Datatilsynet?

•  Hvorfor har dere som er studenter fått i oppgave å behandle tilbakemeldingene (klagene) på dette programmet? Var avtalen at dere kunne få bruke henvendelsene i etterkant?

•  Hvem har vært, eller er, deres kontaktperson i NRK?

•  Dette er jo ikke en anonym undersøkelse, og de dere har kontaktet har ikke gitt tillatelse på forhånd. Hva skal svarene brukes til?

•  Flere som tok kontakt med oss oppfatter dette som kartlegging og registrering av deres politiske meninger, har dere en kommentar til det?

Ved henvendelse til NRK fikk vi et svar formidlet fra Erik Skarrud, sekretær fra Kringkastingsrådet:

– NRK er kjent med at studenter på NTNU holder på med en oppgave om alle klagene som kom til Kringkastingsrådet i forbindelse med programmet “Faten tar valget” i fjor høst. Studentene har fått tilgang til klagematerialet gjennom retten til offentlig innsyn i henhold til Offentleglova, som NRK omfattes av. Dette på lik linje med andre som har bedt om innsyn i klagene.Når det gjelder spørsmål om selve oppgaven og undersøkelsen må dette besvares av NTNU da undersøkelsen og oppgaven er i deres regi.

Motivasjonsanalyser

Dette svaret er antakelig lite tilfredsstillende for NRKs seere som har reagert på programmet og sendt inn klage. Det er usikkert om det er vanlig for NRK å analysere hver enkelt klage som sendes inn, eller om det gjelder kun enkelte typer politiske meninger. Mistanken om det siste er i alle fall sådd hos en del av de som har mottatt henvendelsen fra studentene.

Resett henvendte seg derfor til Datatilsynet for å høre om det er lovlig praksis at NRK har overlatt både navn på innsendere, epostadresser og meningsinnhold over til en tredjepart, uten å informere den enkelte om dette. Kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl sier at det er vanskelig for Datatilsynet å uttale seg om saken, siden de ikke vet hva som faktisk har skjedd og hvordan NTNU har fått tak i adressene. Det kommer også an på hva formålet har vært, om det gjelder journalistikk eller om det er på vegne av forskning/analyse for NTNU:

– Dersom formålet ikke er journalistisk, så må NRK som utgangspunkt ha et behandlingsgrunnlag i personopplysningsloven §8. Hva behandlingsgrunnlaget eventuelt er må NRK kunne svare på, men det vanlige er bruk av samtykke, sier Dahl.

Det er ikke godt å vite hva som skal gjøres med materialet, eller hva slags nytte det skal ha. Det borger i alle fall ikke for god kommunikasjon med seerne til statskanalen NRK. Det er kanskje greit at lisensbetalerne blir gjort oppmerksomme på at deres klager kan utleveres til hvem som helst, og at «motivasjonen» deres kan bli forsket på, under fullt navn, til «datamaterialet blir anonymisert ved prosjektets slutt».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon