LO Stat vil ha slutt på at lederne i staten øker lønna mye mer enn andre statsansatte. I fjor økte lederlønningene over dobbelt så mye som gjennomsnittet.
Mens ansatte i staten generelt kom dårligst ut av lønnsoppgjøret i fjor, med en lønnsvekst på 2,3 prosent, viser tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) at topplederne i staten økte lønna med 5,5 prosent fra 2016 til 2017, skriver Fri Fagbevegelse.
De siste ti årene har de 188 statslederne som er med i statistikken, hatt en gjennomsnittslønn på nesten 1,3 millioner kroner. I samme periode har lønnsveksten vært på 5,2 prosent.
– Nå må staten se til at det ikke nok en gang blir lederne som karrer til seg mest penger, sier LO Stat-leder Egil André Aas. Han mener at utviklingen er en direkte konsekvens av at store deler av pengepotten er delt ut lokalt.
– Da har vi ikke lenger en overordnet kontroll over hvordan pengene blir fordelt. Den største delen av potten må fordeles sentralt, understreker han overfor Fri Fagbevegelse.
Frist for partene til å bli enige i årets oppgjør er ved midnatt 30. april. Forhandlingene startet opp torsdag og nettopp reallønnsvekst og fordeling av lønnstilleggene er ett av hovedpunktene i forhandlingene.
SV foreslo i fjor å innføre lønnstak for statlige ledere og ville forby lederlønninger i staten som oversteg statsministerens lønn på rundt 1,6 millioner kroner. I november i fjor var det hele 143 statsledere som hadde høyere lønn enn statsministeren.
Forslaget ble behandlet i Stortinget før påske, men ble ikke vedtatt.
(©NTB)