Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det har aldri tidligere vært flere i fengsel her i landet enn i 2016. Stadig flere fengsles for vold og mishandling.

annonse

På en gjennomsnittsdag i 2016 satt det 2.964 personer i norske fengsler, noe som er ny rekord. Av disse sonet 2.774 personer en fengselsdom, 89 en forvaringsdom, mens 100 personer sonet for ubetalte bøter. Samlet sett er dette 3,6 prosent flere enn året før og hele 7,7 prosent flere enn i 2014, viser tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram torsdag.

SSB opplyser at tallene trekkes opp av at fengselet Norgerhaven i Nederland var en del av Kriminalomsorgen gjennom hele 2016.

Tallene viser ellers at flere fengsles etter dommer for vold og mishandling. I 2016 var det 1.660 nyinnsettelser for soning i anstalt etter dom for vold og mishandling, nesten 8 prosent flere enn året før. Økningen kommer etter dommer for både grov kroppsskade og mishandling i nære relasjoner.

I 2016 var det betydelig færre varetektsfengslinger på grunn av brudd på utlendingslovgivningen. Dermed var det i 2016, for første gang i den femårsperioden SSB har tall på dette, flere varetektsopphold for norske statsborgere enn for ikke-norske statsborgere.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.