OSLO 20180322. Bjørnar Moxnes (Rødt) i stortingssalen under behandlingen av spørsmålet om norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Stortingets presidentskap bør ikke ha fullmakt til å avgjøre hvor mye stortingsdirektøren skal ha i lønn, mener Rødt.

Torsdag velger Stortinget ny direktør. Jobben som leder for Stortingets administrasjon vil etter alle solemerker gå til den 56 år gamle samfunnsøkonomen Marianne Andreassen, som kommer fra stillingen som administrerende direktør i Statens lånekasse.

– Rødt kommer til å stemme for selve ansettelsen av ny stortingsdirektør og håper på et godt samarbeid med Marianne Andreassen, sier partiets leder Bjørnar Moxnes.

annonse

Men samtidig fremmer han et forslag om at Stortingets presidentskap må komme tilbake til Stortinget med et forslag til fastsettelse av lønn for Stortingets direktør.

– Vi har en akselererende lønnskarusell for toppledere i offentlig sektor. Flere hundre ledere i staten har høyere lønn enn en statsråd som leder et helt departement med alt ansvaret det innebærer. Samtidig var det så seint som i 2016 reallønnsnedgang for vanlige lønnsmottakere i Norge, sier Moxnes.

Han viser til at det er gjeldende praksis at godtgjørelsen til stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og statsminister vedtas av Stortinget etter innstilling fra en egen lønnskommisjon. Også lønna til høyesterettsjustitiarius og høyesterettsdommere reguleres av Stortinget.

Den tidligere stortingsdirektøren Ida Børresen hadde en årslønn på 1.580.000 kroner.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon