A worker sits near a shelve displaying bottles of American whiskey for sale at a supermarket in Beijing, Wednesday, April 4, 2018. President Donald Trump says the U.S. lost a trade war with China "years ago." In a tweet Wednesday after China announced a list of U.S. products that might be subject to a 25 percent tariff, Trump said: "We are not in a trade war with China, that war was lost many years ago by the foolish, or incompetent, people who represented the U.S." China announced tariffs worth $50 billion on a series of U.S. products including soybeans, whiskey and cars. (AP Photo/Andy Wong)

Kina sier de er klare til å betale hvilken som helst pris i handelskrigen med USA, og vil få med seg EU etter at USA truet med toller på flere kinesiske varer.

Den amerikanske presidenten Donald Trump sa torsdag at han har instruert sine rådgivere til å vurdere ytterligere toll på kinesiske varer for 100 milliarder dollar, tilsvarende 785 milliarder kroner,

Fredag svarte Kina knallhardt på USAs seneste utspill i handelskonflikten mellom de to landene.

– Hvis USA lar være å bry seg om motstanden fra Kina og verdenssamfunnet og insisterer på alenegang og handelsproteksjonisme, vil Kina svare, koste hva det koste vil, heter det i en uttalelse på handelsdepartementets hjemmeside.

– Hvis USA innfører nye straffetoller, er vi på kinesisk side klare og villige til å svare med et sterkt motangrep, skrev departementet.

Statskontrollerte kinesiske medier kalte samtidig Trumps uttalelse for «latterlig», ifølge Reuters.

EU i klemme

Kina strakk samtidig ut en hånd til EU i et forsøk på å skape en bredere handelsallianse mot Trumps proteksjonistiske politikk.

– EU og Kina må stå sammen mot proteksjonisme, og sørge for å bevare multilaterale handelsvilkår. Det er EU og Kinas felles ansvar, og vi må handle nå, sier leder av Kinas delegasjon til EU, Zhang Ming.

Et slikt trekk kan imidlertid for EUs del sørge for økte amerikanske tollsatser mot EU-land, og svekke de historisk sett sterke handelsrelasjonene mellom Europa og USA. EU har dermed foreløpig valgt å ikke svare på den direkte anmodningen fra Kina.

EU-kommisjonens talsmann Daniel Rosario sier isteden at handelskonflikter må løses i WTO, men tar imidlertid samtidig avstand fra proteksjonisme.

– Vi mener at fri og rettferdig handel er et av de sterkeste drivkreftene for vekst, sier Rosario fredag.

Spenninger i Vesten

EU og USA var på randen av en handelskrig i mars, etter at Trump truet med å innføre straffetoll som kunne rammet europeiske metallprodusenter.

Trump ga imidlertid EU en utvei i siste liten, og en ny frist 1. mai for EU-forhandlere til å komme med nye løsninger som kan endre det Trump har beskrevet som urettferdige handelsbetingelser.

EU har imidlertid benektet Trumps anklager, som hovedsakelig har sentrert seg rundt den tyske bilindustrien, og forberedt seg til kontratiltak dersom Trump faktisk innfører straffetoll også på EU-land.

Frankrikes president Emmanuel Macron har i sterke ordelag uttalt at Europa ikke skal godta å måtte forhandle med en «pistol til hodet».

Stort handelsunderskudd

USA har et stort handelsunderskudd med Kina og kjøper langt flere varer fra Kina enn omvendt. Trump beskylder Kina for å dumpe priser på kinesiske varer og stjele amerikanske virksomheters forretningshemmeligheter.

Dette mener Trump blant annet skjer gjennom urettmessige fordeler de får gjennom å være listet som et utviklingsland av Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– Kina, som er en økonomisk stormakt, regnes som et utviklingsland av WTO. De får derfor fantastiske fordeler, spesielt overfor USA. Er det noen som syns dette er rettferdig. Vi var dårlig representert. WTO er urettferdig overfor USA, skrev Trump på Twitter fredag

– Ikke fullskala handelskrig

Ifølge AP ligger det an til å bli det største handelsoppgjøret siden andre verdenskrig, og i verste fall får konflikten også store konsekvenser for verdensøkonomien.

Norske analytikere tviler imidlertid på at det blir fullskala handelskrig.

– Konflikten mellom USA og Kina eskalerer, men vi tror ikke den ender i fullskala handelskrig. Det blir likevel sannsynligvis en del turbulens fremover, konstaterer makroøkonom Jeanette Strøm Fjære hos DNB Markets fredag.

(©NTB)

[email protected]