TRONDHEIM 20160623. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hageselskapet i Stiftsgården i Trondheim i forbindelse kongeparet 25 år som kongepar torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Kronprinsparet synes Se og Hørs fremstilling av Marius Borg Høibys kjæreste Juliane Snekkestad i forrige ukes utgave av bladet er beklagelig.

«Vi anser dette for å være et overtramp av privatlivets fred og svært uheldig bruk av overskrift og layout på bladets forside. Vi kjenner Juliane som både hardtarbeidende og dyktig. Hun burde ha sluppet å komme på forsiden av Se og Hør på denne måten», heter det på kongehusets hjemmeside.

Videre viser kronprinsparet til at Marius Borg Høiby ved flere anledninger har gitt uttrykk for at han ikke ønsker medienes oppmerksomhet omkring sitt privatliv, og at han er takknemlig for at norsk presse stort sett har respektert dette.

annonse
-Har offentlig interesse

Se og Hørs sjefredaktør Ulf André Andersen sier at bladet har forståelse for at kronprinsesse Mette-Marit ønsker å beskytte sin sønn og hans jevnaldrende 21 år gamle kjæreste. Fredag skriver bladet at de ønsker velkommen – og setter pris på – en god og saklig debatt om sin dekning av kongefamilien.

«Likevel mener vi at denne saken har offentlig interesse», skriver Andersen.

Se og Hør viser til at Marius Borg Høiby er en del av Norges mest offentlige familie, og at det er lang tradisjon for at relasjoner og nettverk i kongefamilien omtales offentlig.

Videre trekker ukebladet fram at Juliane Snekkestad er en profilert modell for det amerikanske magasinet Playboy. Se og Hør mener de har laget en positiv sak om et nytt kjærestepar, og at de aldri har antydet at Snekkestad ikke er hardtarbeidende.

annonse

«Tvert imot har vi beskrevet hennes internasjonale modellkarriere på en grundig måte. Det hører med i dette bildet at også Marius nå bygger opp en karriere i den internasjonale moteindustrien», skriver sjefredaktøren.

Invitasjon til dialog

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sier til NTB at invitasjonen de kom med til kongehuset i januar i fjor, fortsatt står ved lag. Den kom etter at kronprinsessen skrev et åpent brev der hun rettet kritikk mot pressen for å være for nærgående mot Marius Borg Høiby.

– Vi reagerte med å invitere kronprinsessen til dialog rundt medieomtalen. Vi fikk aldri noe svar på den henvendelsen som vi gjorde på vegne av drøyt 700 norske redaktører. Jeg vil understreke at vi og våre medlemmer selvsagt er åpne for dialog om kronprinsessen og kronprinsparet har ønske om det, sier hun.

Kjelling Nybø understreker at hun ikke har lest den konkrete saken, men sier at hun på generelt grunnlag har inntrykk av at norske medier stort sett har vært varsomme i omtalen av Marius Borg Høiby.

PFU

– De har respektert et ønske om å skjerme ham opp gjennom årene. Samtidig er han en del av Norges mest offentlige familie. Han har deltatt i en rekke offisielle sammenhenger med kongefamilien, han er sønn av Norges fremtidige dronning. I den sammenheng må han også påregne at det er oppmerksomhet rundt ham som person. Dette har også Pressens Faglige Utvalg uttalt seg om tidligere, sier hun.

annonse

Hun legger til at det er fritt opp til enhver å ha meninger om oppslag i norske medier.

– Dersom kronprinsparet mener det bryter med god presseskikk, så har de i likhet med alle andre full anledning til å klage dette inn for Pressens Faglige Utvalg, noe de selvfølgelig også vet siden de har gjort det tidligere, sier assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon