Oslo 20180104. UDI i Hausmanns gate 21 i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 • 2.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

Mange har sterke meninger om flyktninger som reiser på ferie til hjemlandet, som de har søkt om beskyttelse mot retur til. En av de som har skapt kontrovers i denne saken er den omstridte samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali, som sto frem med at hun reiser til Somalia, på tross av at hennes familie har fått opphold i Norge på humanitært grunnlag. Fordi Somalia skal være utrygt.

Etter å ha blitt møtt av massiv kritikk for sine uttalelser, skrev Jirde Ali en kommentar i Dagsavisen der hun begrunner sine reiser til Somalia, med at hun måtte reise for å treffe sin meget syke bestefar.

– Hvis Norge virkelig skal kriminalisere dette vonde, sårbare og menneskelige, ja da er ikke Norge mitt hjem, skriver hun.

Men, har egentlig flyktninger lov til å reise til landet de søkte beskyttelse fra i det hele tatt? Overfor Resett hevder UDI at dette kan medføre tap av flyktningstatus.

– Det er slik at det ikke er lov til å reise tilbake til hjemlandet dersom man har status som flyktning. Dersom noen likevel gjør dette og vender tilbake til Norge igjen, vil man vurdere om det er grunnlag for å kalle tilbake tillatelsen, sier Kjersti Vaugelade-Baust, presserådgiver i UDI, til Resett.

Rådgiveren viser til en instruks fra Justisdepartementet om tolkning av utlendingsloven.

I instruksen heter det som rådgiveren sier, at man som hovedregel skal ta sikte på å inndra oppholdstillatelsen til flyktninger som ferierer i hjemlandet.

– Dersom slik reisevirksomhet og misbruk avdekkes, er det viktig at utlendingslovens sanksjonsmuligheter utnyttes til fulle, ved at utlendingsmyndighetene reagerer med tilbakekall av oppholdstillatelsen og opphør av utlendingens status som flyktning, heter det i instruksen.

Det finnes imidlertid unntak. Blant annet kan flyktningen beholde oppholdstillatelsen i tilfeller der han eller hun avlegger et kort besøk til et døende familiemedlem. Det kan også hende at Norge aksepterer at en politisk flyktning som driver opposisjonspolitikk for en bevegelse Norge støtter, reiser tilbake til hjemlandet for korte opphold, med politisk arbeid som formål for reisen.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]