OSLO 20100804. Eksteriør av Norsk Folkehjelp i Storgata i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Del saken
  • 419
  •  
  •  

Norsk Folkehjelp fikk bistand fra USA til et prosjekt i Sør-Sudan. En av betingelsene var at de måtte avstå fra å samarbeide med land eller organisasjoner som USA har på svartelisten, i en periode på 10 år. Betingelsen ble ikke etterfulgt. Folkehjelpen inngikk forlik på 16 millioner, men mener at de ikke har opptrådt uriktig, skriver Bistandsaktuelt

Det handlet om to brudd på betingelsene. Ett av dem var et demokratikurs de var med å finansiere på Gaza, der representanter fra Hamas deltok, og det andre gjaldt seismiske undersøkelser i Iran, der Norsk Folkehjelp assisterte med eksplosivrydding. Både Hamas og Iran står på USAs svarteliste.

Det var David Abrams, en advokat i New York som rapporterte dem inn.  Abrams fikk selv 3 av de 16 millionene fra forliket.  Han driver den Israel-vennlige organisasjonen Zionist Advocacy Center. Målet hans er at hjelpeorganisasjoner skal slutte å ha kontakt med militante anti-israelske krefter.

– Jeg er en amatør. I likhet med andre pro-israelske organisasjoner ber jeg ikke folk om penger. Jeg er selvfinansierende. Som du nok hatt sett så får jeg en betydelig sum fra denne saken. Det vil finansiere flere pro-Israel-saker, sier han til Bistandsaktuelt.

– Til tross for uenighet om rimeligheten og berettigelsen av det amerikanske kravet, har Norsk Folkehjelp akseptert å betale forliksbeløpet. Dette har vi gjort for å kunne få avsluttet saken. Vi har vurdert at det vil være ytterst kostbart og tidkrevende å ta saken inn for det amerikanske rettsapparatet. Forliket gjør at vi kan fokusere videre på arbeidet vårt for en tryggere og mer rettferdig verden, og det er det aller viktigste for oss, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp til Bistandsaktuelt.

Folkehjelpen tolker teksten i kontrakten som at betingelsene kun gjelder prosjektet og ikke organisasjonen som helhet.

I en pressemelding sendt ut av amerikanske påtalemyndigheter i forbindelse med saken er kritikken av Norsk Folkehjelp hard. Organisasjonen anklages for å bevisst ha gitt falsk informasjon til amerikanske myndigheter og på den måten ha skjult sin støtte til «terrororganisasjoner og stater som støtter terror».

– Vi ble overrasket over hardheten i formuleringen, vi var ikke forberedt på det. Men den juridiske forliksteksten er jo mer moderat. Sakens kjerne er jo at vi har hatt en annen fortolkning av avtalen vi inngikk, svarer Folkehjelpen til Bistandsaktuelt.

Folkehjelpen forsikrer at de 16 millionene ikke skal komme fra støttemedlemmer eller bevilgende myndighet. De skal ta det av egenkapitalen.

(Norsk Folkehjelp har gjort oss oppmerksom på at prosjektet i Sør-Sudan var et nødhjelpsprosjekt og ikke et mineryddingsprosjekt som vi først skrev. De opplyser også at deres rolle i Gaza var begrenset til å finansiere prosjektet og ikke «arrangere». Resett har derfor endret teksten i tråd med disse påpekningene.)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 419
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]