Rivaliserende spioner som forelsker seg er ikke et veldig originalt grep i denne sjangeren, skjønt kjemien mellom J-Law og Joel Edgerton er i alle fall tilfredsstillende. Foto/Copyright: Twentieth Century Fox
Del saken
  • 24
  •  
  •  

Red Sparrow
Am. action/thriller
Med: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Charlotte Irons, Mary-Louise Parker, Matthias Schoenaerts, Douglas Hodge
Regi: Francis Lawrence
Manus: Eric Warren Singer, Justin Haythe
Aldersgrense: 15 år
2 timer 19 min.
Karakter: 4/6

Ballerina, spion, romantiker og hore

Tenk deg en skole i Russland hvor målet er å fostre frem livsfarlige kvinnelige spioner, som kan lyge, forføre og drepe uten å blunke. Jennifer Lawrence kler også denne rollen bra, som hun selv hevder er hennes karrieres mest krevende. Men manus er ikke helt skuddsikkert.

Jason Matthews har tidligere jobbet for CIA og har skrevet romanen som Red Sparrow er basert på. Det gjenstår å se om de øvrige bøkene i trilogien også blir festet til film.
Foto/Copyright: Twentieth Century Fox

Agent-thrillere hadde sin storhetstid fra tidlig 1960-tallet til slutten av 1980-tallet. Naturlig nok, siden den kalde krigen pågikk da, og USA satset enorme summer på militærbudsjettet. Med den kalde krigen versjon 2.0 er det vel også på sin plass at vi får nye tilpassede spionthrillere. Red Sparrow er basert på første roman i en trilogi av forfatter Jason Matthews. Første bok i serien kom ut i 2013.

Som publikum tar man seg selv i å lure på om det er intendert at belgiske Matthias Schoenaerts i rollen som onkel Vanja ligner på selveste Putin, men det gir i alle fall mening.
Foto/Copyright: Twentieth Century Fox

Ballerinaen Dominika Egorova (Lawrence) danser grasiøst foran fullsatt sal på Bolsjoj-teatret i Moskva. Etter at hun pådrar seg en alvorlig fotskade må hun slutte som profesjonell danser. Dette betyr også at hun må finne en ny måte å tjene til livets opphold på for seg og sin mor, som er enke. Hennes mystiske onkel Vanja (Schoenaerts) sender Dominika på en hemmelig skole for spesielt utvalgte pene unge kvinner et sted i Russland. Der blir de opplært i å manipulere og bruke sin sexy kropp som et slags våpen i kamp. Målet er å ekstrahere sensitive opplysninger fra Vesten.  Etter omskoleringen blir den talentfulle Dominika sendt på agentoppdrag i Budapest og Wien. Der får hun kontakt med en kjekk CIA-agent (Edgerton), som hun etter hvert utvikler romantiske følelser for.

Regissør er Frances Lawrence (intet slektskap) som sørget for at J-Law fikk sitt store Hollywood-gjennombrudd som  handlekraftig reality-TV-deltaker  i den dystopiske Hunger Games-serien. Tonen og stemningen i denne er enda blekere. Regissøren er langt over gjennomsnittlig glad i å vise sex og vold. Den mannlige delen av publikum vil neppe ha så mye imot at man får se store deler av Jennifer Lawrences anatomi utfolde seg på det store lerret. Men selv herdete kinogjengere vil merke det knyte seg i magen av all volden man serveres. Her er flere rene torturscener, som vitterlig får illustrert hvor brutale russerne er. Tidlig i filmen blir Dominika voldtatt av en gangster mens en leiemorder kommer bakfra og kutter strupen på gjerningsmannen, med påfølgende bloddrypping på kvinnens bryst! Man kan spørre seg om det er nødvendig å være så eksplisitt, men det illustrerer i alle fall hvilket trauma hun må gjennomgå før hun forvandles til en iskald morderske.

Jennifer Lawrence (27) fra Kentucky er blant de største talentene Hollywood har fostret på lang tid. Tidligere har hun vært å se i alt fra sosialrealistisk thriller til sci-fi, superheltaction, drama og horror. Nå prøver hun seg som forførende femme fatale-agent.
Foto/Copyright: Twentieth Century Fox

Allerede som 22-åring mottok Jennifer Lawrence Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Dette er langt fra hennes beste innsats, men hun mestrer rollen som farlig og forførende spion godt nok til at man lever seg inn i denne verdenen. Som etterretningsoffiser er Jeremy Irons fornøyelig med sin overdrevne aksent. Mens den aldrende, men høyst aktive Charlotte Rampling er overbevisende i rollen som streng russisk lærerinne.

Handlingen veksler mellom Moskva, Wien, Budapest og London. Høk over høk-plottet har driv og blir aldri kjedelig, selv om filmen varer i godt over to timer. Heldigvis får man også humret litt, ikke minst av den sexfikserte russiske offiseren Volontov (Hodge) i Budapest. For en latterlig stut!

Selvsagt må slike plott tas med klyper med salt. Men den udelte positive holdningen til den amerikanske etterretningsorganisasjonen er iblant for påtrengende. Man skal være rimelig naiv for å tro at CIA ikke er like hensynsløs og brutal som russerne.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 24
  •  
  •  
Nils Gjerstad
Skribent. Nils Gjerstad har anmeldt flere hundre filmer totalt for en rekke aviser. Han har også hatt æren av å intervjue flere av Hollywoods regissører og skuespillere, og hans største anger er at han takket nei til Jennifer Lawrence før hun ble kjent. I tillegg har han jobbet med å produsere programmet Filmplaneten for NRK i Bergen.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]