Statsminister Erna Solberg åpnet Høyres landsmøte med landsmøtetale. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Etter Høyres landsmøte i helgen vurderer skribenten å melde overgang fra Høyre til Senterpartiet. Grunnen er såre enkel. Et parti som avholder landsmøter med alkoholnekt og nachspielforbud, er det uaktuelt å ha et forhold til. Og som dessuten besitter frekkhetens nådegave. Senterpartiet derimot kan man stole ett hundre prosent på, det være seg når det gjelder landsmøteopplegg som landbrukssubsidier. Det ville være utenkelig, ja rent absurd, for senterpartister å holde landsmøte uten rikelig med sterke drikker og festlige sammenkomster på rommet. 

Resultatet av partileder Solbergs enkeltvedtak før landsmøtet på Gardermoen lot da heller ikke vente på seg. Allerede ved avslutningen av landsmøtet søndag ettermiddag kunne media melde at delegatene hadde fått sjuttu (trøndersk) rett før de skulle reise hjem og spre seg ut over det ganske land. Den rene biologiske krigføring med andre ord. Alle vet jo at et glass cognac og lignende virker sterkt forebyggende på magesjau.

Dobbel-subsidiering av teslaer

Men før dette hadde landsmøtet rukket å gjøre de mest besynderlige vedtak. Eggdonasjon, fastholdelse av en meningsløs sykelønnsordning (av frykt for velgerne), for å nevne noe.

Men prisen tok forslaget som pappaguttene (og jentene) i Unge Høyre med Stefan Heggelund i spissen hadde fått redaksjonskomiteen med på under ledelse av Lena Camilla Westgaard-Halle (sic!).

Distrikts-høyre reiste imidlertid bust og reddet oss arme fossilbilister fra de urbane pappaguttenes forslag om at vi skulle betale deres “luksuskjerrer”, også kalt Tesla, hele to ganger. Først ved at vi allerede subsidierer el-bilene gjennom store avgiftsfritak; og dernest var altså forslaget at vi i tillegg skulle dekke inn avgiftstapet på statsbudsjettet som følge av nettopp dette, på hele 10 milliarder kroner.

Et rent fiskalt forslag. Som statsministeren selv så treffende sa det til NRK: «Av og til trenger man skatteinntekter».

Sentrum-periferi

Frp’s Helge Andre Njåstad gjorde det i media klart at forslaget var et brudd på regjeringsplattformen.

Hvis Njåstad og Fremskrittspartiet og Senterpartiet kjenner sin besøkelsestid, vil de vite å utnytte et viktig aspekt ved det famøse Høyre-forslaget, sentrum-periferi-dimensjonen. Opprøret fra distrikts-Høyre viser den gamle sprengkraften langs denne sentrale dimensjonen i norsk politikk. Dessuten demonstrerte incidenten på landsmøtet den frekkhetens nådegave visse politiske kretser rundt Oslofjorden besitter.

Et gjeesp og en opprørsgeneral

Statsministeren levde i sannhet opp til sitt selvpåførte rykte som kjedelig på landsmøtet på Gardermoen. «Gjeesp», som DNs kommentator skrev. I motsetning til et annet årsmøte på Værnes, i Trøndelag arbeiderparti. Der foregikk det saker og ting. Den utstøtte stortingsrepresentant Trond Giske skal nå lede Trøndelag arbeiderpartis reformarbeid for å finne tilbake til grasrota.

– Når tilliten mellom velgerne og Ap ikke er som den skal være, er det vi som må gå i oss selv, det er ikke velgerne det er noe feil med, uttaler Giske. Selv om den utstøttes bastion, Trondheim arbeiderparti, ligger med brukket rygg, lyder dette illevarslende for  arbeiderhøvdingen på Slemdal. I realiteten en besk kritikk av partileder Jonas Gahr Støre som det er. Hansken er altså kastet av opprørsgeneralen, som DNs kommentator korrekt kaller Giske.

Avholdslandsmøter

Det eneste kjente tilfelle av avholdslandsmøter til nå har vært Kristelig folkepartis. Men til partiets forsvar skal sies at det avholder fråhaldsmøter av prinsipp. I Høyre derimot er det ren pragmatisme – i frykt for at Høyre-gutta skal begynne å plukke på damene etter et par glass, som de har hatt for vane å gjøre. Men om et par år er nok alt ved det gamle, skal du se.

Eggdonasjon

Man har for øvrig gått til innkjøp av ti brett Prior egg, som skal doneres Høyre-kvinnene. Så interessert i egg som de er blitt på sine eldre dager.