Orban jublet over valgseieren da han møtte sine støttespillere etter at valgresultatet var klart. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB scanpix.

Statsminister Viktor Orbán vant nok en gang valget i Ungarn. Til sammen fikk Orbáns parti Fidesz og samarbeidspartneren KDNP to tredelers flertall. Fidesz ligger alene an til å få en oppslutning på 49 prosent, ifølge NTB. Valgdeltakelsen var på rundt 68,8 prosent.

annonse

– Vi vant. Kjære venner, vi har en stor kamp bak oss, vi sikret en historisk seier. Vi har en mulighet, vi skapte oss en mulighet til å beskytte Ungarn, sa Orbán i en tale til sine støttespillere etter at resultatet var klart.

Nest største parti ble Jobbik, et parti enda til høyre for Fidesz, med 19,78 prosents oppslutning. Sosialistpartiet endte med en oppslutning på 12,35 prosent. Begge disse partienes ledere har varslet at de trekker seg.

Ungarn er med i både EU og NATO. Orbáns politiske linje har blitt skarp kritisert fra vesteuropeiske ledere. Han har tydelig tatt avstand fra politikken som har åpnet for masseinnvandring. Videre har han understreket Europas kristne kultur og påpekt at islam er et fremmedelement. I 2015 var det Ungarn som først stengte grensene sine under massemigrasjonen fra Tyrkia og nordover.

Viktor Orbáns linje er populær. Ungarn har i likhet med Polen, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia og andre land i Sentral- og Øst-Europa en annen historie enn områdene lengre vest og nord. De har opplevd ulempene med multietniske riker og hva deres sammenbrudd kan føre til av vold og etnisk rensning. De har også erfaring fra kommunisttiden med hva «politisk korrekthet» og utopiske prosjekter kan føre til.

I disse landene er det derfor intet stigma forbundet med ønsket om majoritetskulturer og en solid forankret nasjonalstat. Folk vet hva de har, og de ønsker ikke å oppgi den tryggheten som historisk og kulturell kontinuitet gir.

Fra vestlige leders side medfører dette fordømmelser mot de sentraleuropeiske lederne, slik de også fordømmer innvandringsrealister i sine egne land. Men med tanke på hva som skjer i mange europeiske land, med parallellsamfunn, vold, voldtekter og gjengdannelser, er det vel ikke så lett på rasjonelt grunnlag å kritiske disse landene for å ta en titt mot oss og tenke: Slik vil ikke vi ha det!

I fjor høst var jeg tur i Budapest sammen med en afghansk venn. Han har også bodd og reist i andre europeiske storbyer, inkludert i Oslo. Hans spontane reaksjon etter noen dager i Budapest var: «Det er så avslappet her, så få spenninger. Folk virker trygge.»

Og så kan vi spørre oss hvorfor.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.