Russland la ned veto i FNs sikkerhetsråd mot USAs forslag om å opprette et panel for granske hvem som var ansvarlig for et påstått kjemisk angrep i Syria.
Det var tolvte gang Russland benyttet seg av vetoretten i FNs sikkerhetsråd for å blokkere en resolusjon som hadde det syriske regimet som mål, skriver AFP.
I alt tolv av medlemslandene i sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen, mens Bolivia i likhet med Russland stemte nei. Kina avsto fra å stemme. For at en resolusjon skal gå igjennom må den få ni eller flere stemmer, uten at noen av de fem permanente medlemmene legger ned veto.
Etter avstemningen om USAs resolusjonsforslag la Russland fram en alternativ resolusjon. Heller ikke denne gikk igjennom, ettersom kun seks land, inkludert Kina og Russland, stemte for.
Det var på forhånd ventet at Russland ville legge ned veto mot USAs forslag, ettersom de tidligere tirsdag uttalte at det inneholdt «visse uakseptable elementer».
USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier USA «strakte seg ekstra langt» for å sikre russisk støtte for sin resolusjon. Hun sier den innebar at etterforskningspanelet som skulle granske kjemiske angrep i Syria skulle være uavhengig, upartisk og profesjonelt, noe hun ikke mener det russiske forslaget innebærer.
– Russlands resolusjon gir Russland selv muligheten til å velge etterforskere og deretter vurdere utfallet. Det er ikke noe uavhengig ved det, sa Haley.
Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzija anklaget på sin side USA for å ønske at resolusjonen deres skulle bli nedstemt.
– De ville at den skulle bli nedstemt for å rettferdiggjøre bruk av makt i Syria, sier han.
Resolusjonen ville ifølge Nebenzija gjenopprettet et gammelt ekspertpanel, som Russland blokkerte forlengelsen av i november. Ekspertpanelet samarbeidet med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) for å komme til bunns i hvem som er ansvarlig for kjemiske angrep i Syria.
Nebenzija kalte tirsdag ekspertpanelet en «nikkedukke som styres av anti-Damaskus-krefter».
Som følge av det russiske vetoet har OPCW kun mandat til å slå fast hvorvidt et kjemisk angrep har funnet sted i Syria, og ikke hvem som var ansvarlig for det.
OPCW varslet tidligere tirsdag at de ville sende eksperter til Douma for å granske om et kjemisk angrep fant sted der lørdag 7. april, etter at både Russland og Syria sa de ville gi ekspertene tilgang til byen.
Russland har imidlertid antydet at dette er unødvendig, ettersom russiske eksperter allerede har vært i Douma og fastslått at de ikke så noen tegn til at det var brukt kjemiske våpen i byen.
NTB-DPA