Russian Foreign Minister Sergey Lavrov. Monday, Jan. 15, 2018. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier Moskva vil foreslå en FN-resolusjon om å granske angivelige kjemiske våpenangrep i Syria.

annonse

Russland vil foreslå en «åpen og ærlig» gransking med hjelp fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) under et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag, opplyser Lavrov.

Lavrov sier russiskstøttede regimestyrker og russisk militærpoliti i Syria vil garantere for sikkerheten for OPCW-eksperter hvis de drar til Douma for å granske stedet der det angivelige angrepet har funnet sted.

– Hvis dem som, under påskudd om manglende sikkerhetsgarantier og som bruker antirussiske argumenter for å fremme sine russofobiske mål, ikke tillater eksperter å komme, så vil det være en beslutning som avslører deres sanne plan og som viser at de ikke har interesse av å legge sannheten på bordet, sier Lavrov.

Russland og Syria hevder det ikke finnes bevis for noe kjemisk angrep. Lavrov har sagt at russiske eksperter allerede har vært på stedet.

annonse
annonse

– De fant ingen spor av klor eller andre kjemiske stoffer brukt mot sivile, hevdet Lavrov mandag.

USA presenterte mandag et resolusjonsutkast etter lørdagens angivelige klorgassangrep i den opprørskontrollerte byen Douma i Øst-Ghouta utenfor Damaskus, der minst 40 mennesker ble drept.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa til medlemmene i FNs sikkerhetsråd at USA ønsket en avstemning over resolusjonsutkastet, selv om Russland mente det inneholdt «visse uakseptable elementer». Krisemøtet endte bare i ordkrig.

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.