Foto: AP Photo

Oljerike Aserbajdsjans president Ilham Alijev vant onsdagens valg med 80 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålinger. Opposisjonen boikottet valget.

Sittende president Alijev forlenger dermed sine 15 år ved makten med sju nye år. Han tiltrådte i 2003 da han overtok etter sin far. Utfallet var i stor grad gitt på forhånd. Landets kuede opposisjon ligger med brukken rygg og var ikke i stand til å stille med noen seriøs utfordrer til Alijevs autoritære styre.

Valget skulle ha funnet sted til høsten, men ble framskyndet til 11. april. Beslutningen ble tatt fordi myndighetene vil være opptatt med en rekke store arrangementer senere i år, er forklaringen.

Alijev fikk 82,7 prosent av stemmene, ifølge en valgdagsmåling bestilt av regjeringen. Det private franske instituttet Opinion Ways måling gir den 56-årige presidenten en oppslutning på hele 86,5 prosent.

Oljepenger

Alijevs makt er blitt styrket de siste årene av en stødig strøm med oljepenger til statskassen. Opposisjonspartiene i det kaukasiske landet har kalt valget en farse og anklaget myndighetene for å planlegge valgfusk.

Da framskyndelsen av valget ble varslet i februar, oppfordret opposisjonen velgerne til å boikotte valget. Jamil Hasanli, som leder den fremste opposisjonsbevegelsen, Nasjonalrådet for demokratiske krefter, kalte beslutningen om å framskynde datoen «en hån mot valget».

– Alle tidligere valg i Aserbajdsjan er blitt forfalsket og gjennomført med åpenbare brudd på valgloven. Dette valget blir ikke noe unntak, sier en annen opposisjonsleder, Natig Jafarli, som representerer Den alternative republikanske bevegelsen.

– Like rettigheter

Utenriksdepartementets talsmann Hikmet Hajijev mener det ikke er grunn til bekymring.

– Alle kandidater nyter godt av like rettigheter og muligheter, sier han til AFP.

– Aserbajdsjan er på en stø og irreversibel vei mot demokratisk utvikling. Et fritt, åpent og gjennomsiktig miljø er på plass rundt presidentvalget, hevder han.

Presidentperioden ble forlenget fra fem til sju år gjennom grunnlovsendringer i 2016, noe som ble møtt med kritikk fra Europarådet.

(©NTB)