Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Rikskringkaster NRK har kommet under kraftig kritikk for å være feige og unnvikende i kampen mot radikal islam. Folk over det ganske land har spesielt reagert på det de ser på som NRKs forsøk på å normalisere hijab.

annonse

Mer enn 3600 personer sendte klage til NRK i forbindelse med deres valgprogram «Faten tar valget». Klagene bestod i hovedsak av kritikk av hijab som et symbol på muslimske kvinners særlige kyskhet, og at normaliseringen av denne typen verdier ikke er ønskelig i det norske samfunnet.

Kringkastingssjefen hevdet den gangen at klagene bar preg av en «fordomsfull og hatefull tone». Men den gang handlet debatten om en voksen kvinne. Nå ser det ut til at NRK også ønsker å normalisere hijab på barn.

Resett har, etter tips fra våre lesere, oppdaget at NRK bruker bilde av en liten jente i hijab på sine nettsider. Kringkasteren har laget en base for materiale til bruk i læring. Her finner du videoklipp for flere ulike fag i skolen. Ved lenken til matematikksiden har statskanalen valgt å bruke et jentebarn tilslørt med hijab som illustrasjon.

En lærer Resett har snakket med forteller at utstrakt bruk av hijab bidrar til at man i skolen skiller mellom muslimske og ikke-muslimske elever.

– Mitt inntrykk er at hijab er det mest virkningsfulle plagget for å skape splittelse blant elevene. De som bruker hijab holder seg med hverandre. Hijaben er en tydelig markering på at eleven først og fremst er muslim, sier læreren som ikke ønsker å stå frem med navn.

Han er blant dem som ikke ønsker synlige religiøse symboler i skolen.

– For alle som er opptatt av god integrering, må det være viktig å holde synlige religiøse plass utenfor enhver skole, slår han fast.

Resett har søkt NRK for en kommentar, og ble lovet at vi skulle få et svar mandag. Rikskringkasteren har imidlertid foreløpig unnlatt å svare på forespørselen helt frem til i dag.

NRK hevder at det er riktig å illustrere barnehijab for å «speile bredden i befolkningen».

– NRK skal speile bredden i befolkningen, også elever i norsk skole – med eller uten hijab, sier redaksjonssjef Solveig Husøy.

Hun kan imidlertid opplyse om at NRK likevel kommer til å bytte ut bildet.

– Når det gjelder bildet du viser til på NRK Skole, har vi sett litt nærmere på det. Det viser seg at det er et byråbilde fra et annet land, noe man egentlig også får inntrykk av ut fra bildet. Det er dermed ikke noen god illustrasjon i denne sammenheng, og vi kommer til å bytte det ut med et bilde som faktisk er fra norsk skolehverdag.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.