Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De foreslåtte endringene i Posten kan få følger for nyfødte med alvorlig medfødt sykdom, advarer lederen for Nyfødtscreeningen.

Regjeringen foreslår å halvere antall postdager, men det mener Rolf D. Pettersen utgjør en risiko for nyfødte som er avhengige av raske svar.

– Alle forsinkelser vil være utfordrende for barn med alvorlig medfødt sykdom. Tregere postgang gir helt klart større risiko for å komme for sent til med oppfølgende, livreddende tilbud, sier han til Dagsavisen.

– Ikke noe alternativ

Screening av nyfødte barn gjennomføres for å avdekke om barnet kan ha én av i alt 25 alvorlige, arvelige sykdommer. Blod sendes på et filterkort til Nyfødtscreeningen i Oslo, hvor det blir analysert.

– Vi finner 55 til 60 barn hvert år som raskt trenger medisinsk oppfølging for å unngå irreversible skader eller død, sier Pettersen.

Han legger til at flere trenger behandling i løpet av de første levedøgnene.

Pettersen forklarer at disse prøvene sendes med Posten og at de opplever at det brukes lengre tid på forsendelse enn tidligere. Han sier at også svarene på prøvene som sendes til foreldrene, vil bruke to til tre dager mer. Ifølge Pettersen finnes det ikke noe velfungerende alternativ til Posten.

– Det er ingen nasjonal IKT-struktur i Norge for elektronisk kommunikasjon mellom de ulike sykehusene for rekvirering eller utveksling av prøvesvar, så her er vi igjen avhengig av Posten for viktig kommunikasjon.

Posten uenig

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge opplyser at de inngikk en avtale med sykehusene i 2017, nettopp for å løse behovet for rask framsending av viktige blodprøver.

– Dette bør alle i sykehussektoren få vite om, spesielt leger som sender viktige screeningprøver av nyfødte. Hvis nyfødte eller andre er i livsnød, vil de fleste velge å bruke våre ekspress-tjenester. Det er også vår anbefaling, sier han.

Regjeringens forslag om endringer i postloven skal opp i Stortinget i løpet av året.

– Selv om Posten endrer seg, skal vi være over hele landet hele uken, og både privatpersoner og virksomheter kan få det de trenger, når de trenger det. Vi tilbyr nye leveringsmåter og større valgfrihet – og disse løsningene er ikke avhengig av faste omdelingsdager, sier Eckhoff.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]