California følger i fotsporene til andre amerikanske delstater og legaliserer marihuana. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix
Del saken
 • 73
 •  
 •  
 •  
 •  

National Academy of Sciences i USA har tidligere uttalt at cannabis beviselig er effektiv smertelindrende for noen lidelser.  Nå fremkommer det at lovregulert cannabis og cannabis på resept kan redusere opiatavhengigheten i USA, i to nylig publiserte studier.

– Vi vet at cannabis er mye mindre risikabelt enn opiater, når det kommer til sannsynlighet for avhengighet. Og det er ingen risiko for dødsfall, sier W. David Bradford, professor ved universitetet i Georgia.

Han bestemte seg for å finne ut om pasienter som får lett tilgang til medisinsk marihuana har mindre sannsynlighet for å ende opp på opiater. Sammen med tre kollegaer utførte de en studie, der de fant at stater der det er lett tilgang på medisinsk marihuana ved spesielle utsalgssteder, reduseres antall daglige doser opiater med 14 prosent.

Det anslås at ordningen med utsalgssteder for medisinsk cannabis reduserer antall opiatresepter i USA med 3,7 millioner daglige doser. Fra 2010 til 2015 har amerikanske Medicaid-pasienter mottatt 23 millioner daglige doser opiater.

I den andre, lignende studien forfattet av Hefei Wen ved universitetet i Kentucky fremkommer det at lovregulert marihuana og medisinsk marihuana assosieres med lavere andel Medicaid-mottagere med resept på opiater.

Lovregulert marihuana og medisinsk marihuana gir respektive 6,3 og 5,8 prosent færre pasienter på opiater, ifølge rapporten fra Wen.

I Colorado reduseres dessuten antall overdosedødsfall av opiater etter legaliseringen av cannabis til rekreasjonsbruk. Antall dødsfall koblet til opiater har falt med 6,5 prosent siden lovendringen trådte i kraft.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 73
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]