Lensmann Svenn Ingar Viken (t.v.) og politiadvokat Amund Sand på politiets pressekonferanse om saken der en tre år gammel jente ligger i koma på St. Olavs hospital med livstruende skader. Jentas mor og stefar er pågrepet og siktet for å ha utøvd vold mot treåringen. Foto: Bjørn Tore Ness / Namdalsavisa / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En mor er tiltalt for å ha mishandlet sin tre år gamle datter, slik at hun døde i Overhalla i Trøndelag i fjor sommer.

Jentas stefar er tiltalt for å ikke ha stoppet volden mot den lille jenta. Stefaren skal ifølge tiltalen ha vært til stede under voldsutøvelsen. Kvinnen er også tiltalt for vold mot to av sine andre barn.

I tiltalen mot paret i 20- og 30-årene, som ble kjent torsdag, heter det at moren ved gjentatte anledninger i perioden 14. april til 26. juni i fjor skal ha slått, sparket eller mishandlet treåringen slik at hun til slutt fikk livstruende skader.

Moren skal også ha slått og stukket jenta med kjøkkenredskaper, og i dagene før treåringen døde skal hun ha kastet henne i gulvet gjentatte ganger. Dette førte til omfattende hodeskader som hun senere døde av, ifølge tiltalen skrevet av statsadvokat Unni Sandøy.

I tiltalen åpner statsadvokaten for å ilegge moren tvungent psykisk helsevern.

– Det er foretatt en rettspsykiatrisk vurdering av mor, hvor vi ennå ikke har fått den endelige konklusjonen. Derfor har vi tatt dette forbeholdet, sier Sandøy til Adresseavisen.

Mor løslatt

Både moren og stefaren ble fengslet 28. juni i fjor. I februar ble moren løslatt etter åtte måneder i varetekt, men mot meldeplikt. Stefaren sitter fortsatt i varetekt.

Advokat Anders Kjøren, som er forsvarer for den avdøde jentas stefar, sier at hans klient er tilfreds med at statsadvokaten ikke har tatt ut tiltale for drap.

– Samtidig er han selvsagt skuffet over at det foreligger en tiltale mot ham, fordi han hevder seg uskyldig. Han nekter for å ha sett eller forstått hva moren gjorde mot jenta, sier Kjøren til Trønder-Avisa.

Advokat Torfinn Svanem, forsvarer for moren, sier til Adresseavisen at han ikke har rukket å snakke med sin klient om tiltalebeslutningen.

Døde etter to dager

Den tre år gamle jenta kom til legevakten på St. Olavs hospital i Trondheim med store hodeskader natt til 26. juni i fjor, men døde to dager senere.

Både stefaren og morens forklaring har til nå vært at den lille jenta ble skadd da hun falt ut av sengen samme natt som hun ble innlagt. Begge nekter straffskyld og har også hevdet at jenta hadde gamle skader som følge av et fall fra en veranda i hjemlandet sitt en tid før hun døde.

Rettssak i april

Dette stemmer ikke med det som fremkom i obduksjonsrapporten, har politiadvokat Amund Sand i Trøndelag politidistrikt tidligere sagt til Trønder-Avisa.

– Obduksjonsrapporten konkluderer med at jenta døde som følge av vold mot hodet. Den viser også at skadene har skjedd i siktelsesperioden, altså i Norge, sier Sand.

De tre andre barna i familien er ivaretatt av barnevernet. Så vidt politiet vet, har ikke familien vært i kontakt med barnevernet tidligere.

Grov mishandling i nære relasjoner har en strafferamme på inntil 15 års fengsel. Rettssaken skal etter planen starte 23. april og saken gå fram til 15. mai i Namdal tingrett.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]