Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Etter den norske medaljehøsten under vinter-OL er det kanskje noen som omsider er blitt forledet til å tro på Gro som sa at det er typisk norsk å være best.

Når det gjelder folkehelse og fysisk aktivitet i gjennomsnittsbefolkningen, er vi imidlertid ikke noe bedre enn andre vestlige land, snarere tvert imot. Når det gjelder fedme er vi faktisk blant de feiteste i verden.

Vi slår nå til og med amerikanerne. Hele 75 prosent av den norske befolkningen er nå overvektig, dvs. med en BMI over 24. Det tilsvarende tallet i USA er 70,2 prosent.

Amerikanerne slår oss imidlertid fortsatt når det gjelder ekstrem fedme. 7,2 prosent av den amerikanske befolkningen er nå ekstremt overvektige. Men vi ligger ikke langt etter. I Norge er ”bare” 6,1 prosent av befolkningen sykelig overvektige, men antallet stiger.

Fedmeepidemien skjøt fart omkring 1980. Mens det er flest menn som er moderat overvektige, 75% for menn og 60% for kvinner, er det flest kvinner som er ekstremt feite, 6,7% for kvinner og 5,4% for menn. Det er flest overvektige på landsbygda, i Helseregion Nord og blant innvandrere fra Pakistan, Sri Lanka og Tyrkia.

Som en konsekvens får stadig flere diabetes. Sammenliknet med andre land har Norge foreløpig relativ lav andel med diagnostisert diabetes. Her er det imidlertid store mørketall, særlig når det gjelder diabetes 2. Sykdomsbyrdeberegninger viser at diabetes allerede i dag utgjør 25 prosent av antall helsetapsjusterte leveår. Og når det gjelder nye tilfeller av diabetes hos barn ligger Norge helt i verdenstoppen.

Det forteller oss hva vi har i vente. Dersom ikke noe blir gjort kommer forekomsten av diabetes til å skyte i været og gjøre kraftige innhogg i helsebudsjettene i årene som kommer.

Hvor er Folkehelseinstituttet? Dets samfunnsoppdrag er å formidle kunnskap for å bidra til god folkehelse. De er imidlertid knapt synlige i det offentlige ordskiftet. Er det fordi de ikke skjønner omfanget og konsekvensene av fedmeepidemien, eller er det pga. berøringsangsten mot å ta tak i alle samfunnsproblemer som kan knyttes til en spesifikk befolkningsgruppe? I dette tilfellet et flertall, faktisk hele ¾ av befolkningen.

Og hvor blir politikerne av? Med Gro i spissen har vi vært en foregangsnasjon når det gjelder kvinnerepresentasjon i politikk og næringsliv. Burde vi ikke også være en foregangsnasjon når det gjelder folkehelse?

Bortsett fra i noen få enkelttilfeller som er genetisk bestemt, er fedme og diabetes livstilsykdommer vi kan gjøre noe med. Vi var ikke feite på 70-tallet og diabetes var det knapt noen som hadde hørt om. De tre partilederne i regjeringen, hvorav minst to er ekstremt overvektige, representerer i så måte ikke akkurat noen gode forbilder for resten av befolkningen.

Det er selvsagt et spørsmål om folkeopplysning og politisk prioritering. Men det gjør kanskje ikke noe at vi har en befolkning som er blant de feiteste i verden og som ikke akkurat fremhever seg i positiv retning når det gjelder aktivitetsnivå og folkehelse så lenge vi har en håndfull radmagre eliteutøvere som er best i verden på ski?

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]