Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) lover at regjeringen skal sørge for at de tiltakene Stortinget nå ber om mot seksuell trakassering, kommer på plass. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Stortinget samlet seg onsdag om flere tiltak mot seksuell trakassering, men statsråden ber om god tid til utredning for å trygge begge parters rettssikkerhet.

– Vi må møte dette med tiltak på samfunnsnivå. Det holder ikke med bedre retningslinjer i organisasjoner alene, sa SVs Freddy André Øvstegård i Stortinget onsdag.

– I dag er en historisk dag, fordi nå får bevegelsen varige, politiske endringer, konstaterte han og viste til tiltakene det nå er enighet om.

Det dreier seg om mer om grensesetting og respekt for andres grenser inn i seksualundervisningen, bedre kartlegging av seksuell trakassering i skolen og bedre hjelp og veiledning til ofre, slik at de vet hvor de skal gå.

Lavterskeltilbud

Sist, men ikke minst sikrer opposisjonen på Stortinget, med KrFs stemmer, flertall for å innføre et lavterskeltilbud for ofre for seksuell trakassering. Det betyr at Likestillings- og diskrimineringsnemnda fra neste år skal få myndighet til å gi oppreising og erstatning i slike saker.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) lover å sørge for at de tiltakene og ordningene Stortinget nå ber om, kommer på plass.

– Samtidig har alle de sakene vi har vært vitne til, vist oss at dette er kompliserte saker, ikke bare for offeret, men også for den det varsles mot, sa hun i Stortinget onsdag.

– Hvis Stortinget skal vedta en ordning om et lavterskeltilbud for håndheving, må vi sørge for at det er en ordning som ivaretar begge parter og rettssikkerheten til begge parter, understreket hun.

– Er ivaretatt

Helleland ba derfor Stortinget om god tid til å foreta en grundig utredning, for å trygge at det forslaget som legges fram, er treffsikkert.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm mener imidlertid rettssikkerheten er ivaretatt i Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

– Rettssikkerheten er etter mitt syn ivaretatt gjennom de kompetansekravene som kreves av nemndledere og nemndas medlemmer, og gjennom folks adgang til å føre direkte bevis for nemnda, sier hun.

Bjurstrøm beskriver innføringen av et lavterskeltilbud som en milepæl i arbeidet mot seksuell trakassering.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]