Venstres leder Trine Skei Grande på Venstres landsmøte fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Venstre-leder Trine Skei Grande brukte store deler av sin landsmøtetale til å forklare og begrunne hvorfor det var riktig av partiet å gå i regjering.

annonse

Annonse

– Hvem hadde trodd det da vi var i Ålesund for ett år siden? OK, to! sa Grande etter å ha stilt spørsmålet om regjeringsdeltakelse til salen.

For ett år siden lå Venstre stabilt under sperregrensen og var i dyp krise. Ved valget fikk partiet støtte fra 4,4 prosent av velgerne, men på grunn av intern splittelse var det ikke gitt at Venstre ville gå i sonderinger og regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

annonse

Annonse

– Det var ikke et lett valg. Det er det vanskeligste valget jeg noen gang har gjort som partileder, sa Grande.

annonse

Annonse

– Men det var helt naturlig å ta et valg. Og jeg er utrolig stolt av en organisasjon som kan ta så tøffe valg, og så stå sammen etterpå uansett hvilken side man var på i utgangspunktet.

Døren åpen for KrF

Grande understreket at Venstre i valgkampen var nøye med å ikke «slamre igjen dørene», og at partiet er et parti som er klar for å ta ansvar. Venstre gikk inn i regjeringen sammen med Høyre og Frp i januar.

Grande kom også inn på at KrF har valgt å stå utenfor samarbeidet på ikke-sosialistisk side etter valget.

– Det er viktig å si at vi ville ha med oss KrF, men fikk dem ikke med hele veien denne gangen. Men jeg håper det endrer seg, sa Venstre-lederen.

annonse

Annonse

Hun understreket igjen mantraet med at Venstre har gjort Norge grønnere, rausere og mer sosialliberalt.

Konkret trakk hun fram vern av sårbare områder i Lofoten, Vesterålen og Senja og videreføring av elbilfordeler, rusreform, med behandling i stedet for straff, og tredeling av foreldrepermisjon.

Asylnyhet

Grande hadde også en liten nyhet på integreringsområdet i ermet i sin tale. Fra 14. mai kan asylsøkere på spesielle integreringsmottak få arbeidstillatelse.

– Det har ganske enkelt Venstre fikset, slo Grande fast, til stor applaus fra salen.

– Det er en stor meningsløshet at asylsøkere ikke får lov til å jobbe, men bare må sitte på et mottak og vente. Hva slags integrering får vi da? spurte partilederen.

Regjeringen vedtok i september 2016 å etablere en prøveordning, der fem integreringsmottak skulle teste ut hver sin modell for raskere integrering. Etableringen av slike mottak var et av de viktigste tiltakene i regjeringens integreringsmelding.

Venstre skal ta stilling til ni ulike uttalelser på en rekke ulike politiområder på helgens landsmøte på Gardermoen. Samtidig skal partiet behandle en vidtrekkende resolusjon om teknologi.

(©NTB)

[email protected]


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: