Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

SVs lederkvartett kan gå på en smell når landsstyret lørdag avgjør om partiet skal gå inn for en 15-årsgrense for rituell omskjæring av gutter.

SV-leder Audun Lysbakken måtte bruke sin dobbeltstemme da sentralstyret i forrige uke innstilte på at forslaget burde avvises av landsstyret. Fem stemte for og fem stemte imot, men nestleder Kirsti Bergstø var værfast i Finnmark og meldte forfall til møtet.

I likhet med Lysbakken, partisekretær Audun Herning og partinestleder Snorre Valen er Bergstø imot å innføre en aldersgrense for omskjæring av gutter. På den andre siden står blant andre helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson, SU-leder Andrea Sjøvoll og flere fylkeslag.

Men spenningen er stor i SV foran helgens landsstyremøte. Få tør spå hva utfallet blir.

Advarer

Klassekampen omtaler fredag et opprop fra 217 SV-medlemmer som ber landsstyret si ja til et forbud mot omskjæring av guttebarn.

– Jeg synes barns rettigheter skal gå foran religiøse rettigheter. I tillegg mener jeg som helsepolitiker at dette er dårlig bruk av ressursene i helsevesenet, sier Wilkinson til avisen.

Bergstø er uenig i partifellens konklusjoner, men framholder at saken byr på svært krevende avveininger.

– Det er veldig forståelig at mange reagerer på irreversible inngrep som ikke er medisinsk begrunnet. Men Det mosaiske trossamfunn har vært veldig tydelig i sine tilbakemeldinger og omtaler dette som et jødeforbud. Sterke advarsler kommer også fra andre religiøse miljøer, sier hun til NTB.

Ble utsatt

Konkret tar forslaget til orde for at det bør settes en aldersgrense på 15 år for rituell omskjæring av gutter. Barneombud Anne Lindboe er blant dem som ivrer for en slik grense.

Forslaget skulle egentlig ha blitt behandlet under SVs landsmøte i fjor, men saken ble utsatt og overført til partiets nest høyeste organ, landsstyret. Der er debatten ofte noe mer lavmælt enn i landsmøtesalen, og en form for kompromissvedtak skal heller ikke utelukkes.

Sentralstyremedlem og forslagsstiller Eirik Faret Sakariassen understreker at det ikke er hans intensjon å ramme religionsfriheten eller støte det jødiske miljøet.

– Jeg mener det påligger alle oss som er kritiske til omskjæring og staten Israel, et ekstra ansvar for å ta sterkt avstand fra antisemittisme. Men den bekymringen kan likevel ikke begrunne at vi ikke setter barns rettigheter først, sier han til Klassekampen.

Frp vedtok forbud

Skulle SV-leder Audun Lysbakken havne i mindretall på landsstyremøtet, vil han dele skjebne med Frp-leder Siv Jensen. I fjor måtte hun konstatere at landsmøtet i Frp – mot hennes vilje – gikk inn for å forby rituell omskjæring av guttebarn.

Reaksjonene var sterke fra så vel den israelske ambassaden som fra Det mosaiske trossamfunn.

– Jeg må respektere de avgjørelsene som landsmøtet tar, sier Jensen til NTB.

Hun har i ettertid øyensynlig gjort lite for å følge opp vedtaket i praksis. Det står ingenting om et omskjæringsforbud i regjeringsplattformen og regjeringen har heller ikke synliggjort noe ønske om å fremme et slikt forslag på Stortinget.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]