Kjell Grandhagen var sjef for Etterretningstjenesten fra 2010 til 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen mener Norge risikerer flere angrep av typen Helse Sørøst ble utsatt for i januar.

– Debatten rundt digitale trusler er preget av naivitet, sier tidligere sjef for Etterretningstjenesten i Forsvaret, Kjell Grandhagen, i et intervju med Forsvarets Forum.

I intervjuet uttrykker Grandhagen bekymring over at nasjonale interesser kan bli satt ut av spill ved at andre myndigheter igangsetter digitale angrep mot Norge. Han nevner hackerangrepet mot Helse Sørøst i januar som ett eksempel på typen av digitale trusler Norge kan bli utsatt for i årene fremover.

– De største truslene i dag har gått fra å være konvensjonelle og analoge til å bli digitale. Det må vi tilpasse oss. Og det gjelder ikke bare Forsvaret. Da snakker vi om hele samfunnet. Vi må vi ta en helt fundamental diskusjon om hvordan vi skal beskytte oss digitalt. Hvis ikke, setter vi oss selv i fare, sier Grandhagen.

Grandhagen etterlyser blant annet et digitalt grenseforsvar, men understreker at Forsvaret kun er en liten del av løsningen.

– Vi er nødt til å etablere et nytt sett med virkemidler, og vi må ta en diskusjon rundt samfunnssikkerhet opp mot sider ved personvernet, sier han.

(©NTB)

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]