Antatte kjemiske angrep på den syriske byen Douma. Bildet er offentliggjort av gruppen de hvite hjelmene. Foto: AP/NTB scanpix
Del saken
 • 675
 •  
 •  
 •  
 •  

I april 2017 sendte USA 59 kryssermissiler mot en flybase i Syria etter påstander om at Assad-regimet sto bak en utløsning av nervegass. Angrepene fant sted før noen uavhengige undersøkelser hadde blitt gjort om hvem som sto bak giftangrepet. Skyldspørsmålet er fortsatt ikke klarlagt.

Det er det heller ikke rundt det kjemiske angrepet mot Ghouta i 2013. En FN-rapport utarbeidet i ettertid kunne ikke konkludere med at de syriske regjeringsstyrkene sto bak, ei heller hvordan gassen hadde blitt levert. Den gang truet først president Obama med militært angrep som «straff» mot regimet, men dette ble erstattet av avtalen om at Assad skulle avhende sine kjemiske stridsmidler.

Også rundt dette siste gassangrepet mot Douma er helt uavklart hva gjelder omstendigheter om hvem som faktisk står bak. Men igjen er det en umiddelbar utpekning av regimet som de skyldige, og i natt sendte USA med støtte fra Storbritannia og Frankrike et begrenset angrep mot militære mål knyttet til regjeringsstyrkene.

Assad-regimet har hatt svært få motiver for å gjennomføre noen av angrepene, og spesielt det i 2017 og det denne uken. Trump viste i fjor hvordan det ble lett etter en unnskyldning for å angripe. Og med det friskt i minnet, det er liten grunn for Assad eller hans allierte Russland å skulle ønske et amerikansk angrep uansett hvor begrenset de i så fall forventet at det skulle bli.

Regjeringsstyrkene har hatt stor fremgang på slagmarken de siste årene og det gjenstår kun noen lommer av opposisjon. Så hvorfor i alle dager skulle de måtte benytte seg av kjemiske stridsmidler? Assad har hittil ikke vist seg å være en irrasjonell aktør, tvert imot. De som derimot har noe å vinne på amerikansk militær involvering er opposisjonen. Og motiv er alltid et godt sted å starte en etterforskning.

Det er lite trolig at amerikansk etterretning hare noen håndfaste indikasjoner på Assads skyld i dette giftangrepet. Mest sannsynlig er nattens begrensede bombeangrep det en ren maktdemonstrasjon fra Trumps side: Vi kan bombe, og det er ingenting Russland kan gjøre for å stoppe oss. I en situasjon hvor USAs allierte har tapt krigen og Russland og Iran har befestet sin posisjon, ønsket man å markere sin fortsatte relevans i regionen.

Opptakten til og gjennomføringen av nattens bombing har ingenting med moralsk fordømmelse av kjemiske stridsmidler å gjøre. Det er snarere realpolitikk på sitt mest utilslørte.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 675
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]