French Minister for Foreign Affairs Jean-Yves Le Drian. (AP Photo/Michel Euler, Pool)

Dagen etter at franske, britiske og amerikanske raketter ble rettet mot syriske mål, kommer ministeren med en kraftig advarsel om hva som vil skje videre.

annonse

– Det er 2 millioner mennesker i Idlib nå, deriblant hundretusener av syrere som er evakuert fra opprørsbyer som er gjenerobret av regimet, sier Jean-Yves Le Drian i et intervju med avisen Le Journal du Dimanche.

– Det er fare for humanitær katastrofe, legger han til.

Le Drian sier samtidig at han håper lørdagens angrep vil føre til at Russland presser president Bashar al-Assad til nye forhandlinger for å få slutt på den sju år lange krigen. De tre landene har fastholdt at angrepene ikke handlet om regimeskifte, men om å hindre flere kjemiske angrep.

Idlib-provinsen kontrolleres av et mylder av ulike opprørsgrupper, mange av dem med en ytterliggående islamistisk ideologi.

For få dager siden uttalte en iransk tjenestemann på besøk i Damaskus at han håpet Idlib vil bli det neste området som blir «frigjort» etter at opprørerne ble drevet ut av Øst-Ghouta.

Analytikere mener imidlertid at Assads styrker nå vi sette kurs for Daraa-provinsen sør i landet, der protestene mot Assad startet i 2011.

Analytikeren Fabrice Balanche sier til AFP at den syriske regjeringshæren med hjelp fra Russland nå har gjenvunnet kontrollen i 55 prosent av syrisk territorium.

NTB-AFP

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.