Bildet, utgitt av organisasjonen De hvite hjelmene, viser ofre etter det påståtte gassangrepet i Douma 8. april. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ifølge viseutenriksminister Ayman Soussan kom OPCW-teamet til Damaskus lørdag. Søndag skulle de videre til Douma, som kun ligger noen få kilometer fra hovedstaden.

Syrias regjering har flere ganger forsikret at OPCWs eksperter vil få uhindret tilgang til stedene de ønsker å undersøke.

OPCW har fått i oppdrag av FNs sikkerhetsråd å finne ut om det fant sted et kjemisk angrep i den tidligere opprørsbastionen lørdag 7. april. Opprørskilder og hjelpearbeidere inne i byen meldte da at over 40 mennesker mistet livet etter å ha pustet inn giftig gass.

Bare hva, ikke hvem

OPCW har imidlertid ikke mandat til å si hvem som eventuelt sto bak et slikt angrep. Organisasjonen kan kun legge fram fakta om hva slags type gift som eventuelt ble brukt, hvordan den ble spredt og hvor mange som ble drept eller såret.

Men ekspertene har en vanskelig jobb med å sikre eventuelle spor ettersom de involverte partene synes å ha kommet dem i forkjøpet. USA, Storbritannia og Frankrike forsvarte rakettangrepene mot Syria lørdag med å hevde at de allerede hadde bevis for at det var brukt kjemiske våpen mot Douma. De hevder også at de har bevis for at regimet til president Bashar al-Assad sto bak.

Både syriske myndigheter og Russland avviser på sin side at et slikt angrep har funnet sted.

Tukle med bevis

Teamet fra OPCW må derfor ta i betraktning at eventuelle bevis kan ha blitt tuklet med siden stedet der det antatte angrepet skjedde, kontrolleres av regimestyrker med hjelp fra russisk militærpoliti.

– Dette er noe som vi alltid må ta i betraktning, og etterforskerne vil også lete etter bevis på hvorvidt spor har blitt forsøkt fjernet, sier Ralf Trapp, som har vært på oppdrag for OPCW i Syria tidligere.

Det var det angivelige kjemiske angrepet i Douma som ble oppgitt å være bakgrunnen for rakettangrepet mot Syria natt til lørdag.

NTB-AFP

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]