Tysklands president Frank Walter Steinmeier (t.h.). Her på besøk i India sammen med sin kone Elke Büdenbender i mars. Foto: Manish Swarup / AP / NTB scanpix

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier er urolig for det stadig dårlige forholdet mellom Russland og Vesten og vil ha mer innsats for å reparere forholdet.

annonse

– Helt uten hensyn til Putin, så må vi ikke stemple hele Russland – landet og folket – som fiender, sier Steinmeier i et intervju med Bild am Sonntag.

Han viser til forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal i Salisbury, men mener denne saken ikke bør overskygge at det står langt mer på spill.

– Skripal-forgiftningen var urovekkende, men det stadig kjøligere forholdet mellom Russland og Vesten, som har langt større konsekvenser enn denne saken, bør være like urovekkende, sier han.

Ifølge Steinmeier finnes det i realiteten ingen tillit mellom de to partene, og nå gjelder det å få stanset den stadige opptrappingen og få på plass en ansvarlig politikk, mener han.

– Folk bør ikke la seg overmanne av en apokalyptisk stemning i forholdet til en vanskelig nabo, fastslår han.

Men han mener også at Tyskland må kunne gi Russland beskjed om hva den russiske handlinger gjør med forholdet til EU.

– Det innebærer sanksjoner etter annekteringen av Krim-halvøya og konflikten i Øst-Ukraina, men vi må ikke slutte å gi russerne beskjed i direkte diskusjoner, framholder han.

NTB-DPA
(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.