F35 kampfly på Luke Air Force Base i Arizona i USA, onsdag den 6. december 2017. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

De neste tre norske F-35 kampflyene skal leveres til Norge og Ørland flystasjon i slutten av mai i år, opplyser forsvarsdepartementet.

– Datoen er ikke helt spikret ennå, men en foreløpig dato er satt i slutten av mai. Det blir som sist, at amerikanske piloter leverer flyene til Ørlandet, sier seniorrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til Fosna-Folket.

Norge har bestilt inntil 52 F-35 kampfly og skal etter planen få levert seks fly i året. Ifølge Fosna-Folket blir flyene levert til Ørlandet tre og tre, en gang hver vår og en gang hver høst. De første F-35-flyene landet på norsk jord i november i fjor.

– Flyene sendes over fra USA fløyet av produsenten Lockheed Martins piloter slik det ble gjort i fjor. De siste tre flyene i år leveres sannsynligvis i september, sier Gjemble.

Mandag kunngjorde Forsvarsdepartementet at den såkalte systemutviklings- og demonstrasjonsfasen av F-35-flyene formelt er avsluttet, etter over elleve år, 9.200 testflygninger, og 17.000 testtimer.

Programdirektør i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, beskriver dette som en milepæl.

– Partnerlandene ble i sin tid enige om et sett med krav for utviklingen av F-35. Kapasitetene er nå utviklet og testet opp mot disse kravene. Nå starter arbeidet med å videreutvikle våpensystemet F-35, for å holde systemene oppdatert i takt med den teknologiske og operative utviklingen, sier han i en pressemelding.

Flyene skal etter planen være fullt operative i 2025.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
" data-link="https://twitter.com/intent/tweet?text=De+neste+F-35-flyene+kommer+i+slutten+av+mai&url=https%3A%2F%2Fresett.no%2F2018%2F04%2F16%2Fde-neste-f-35-flyene-kommer-i-slutten-av-mai%2F&via=">">Tweet
0 Shares
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]