Tysklands utenriksminister ankommer EU-rådet i Luxembourg. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
Del saken
  •  
  •  
  •  

EUs utenriksministre erklærer støtte til alle tiltak for å forhindre bruk av kjemiske våpen, men sier ikke rett ut at de stiller seg bak luftangrepet mot Syria.

«Vi fordømmer sterkt det syriske regimets vedvarende og gjentatte bruk av kjemiske våpen, inkludert i det siste angrepet i Douma, som er et alvorlig brudd på folkeretten og en krenkelse av menneskeverdet», skriver utenriksministrene i en felles erklæring.

Utenriksministrene sier videre at de «forstår» at det amerikansk-britisk-franske luftangrepet natt til lørdag var et avgrenset angrep mot anlegg for kjemiske våpen i Syria, der målet utelukkende var å forhindre ytterligere bruk av kjemiske våpen mot egen befolkning fra det syriske regimets side.

«Ministerrådet støtter alle tiltak for å forhindre bruk av kjemiske våpen», fastslås det.

Sprikende

På vei ut fra møtet kom utenriksministrene med til dels sprikende forklaringer om hva de hadde vedtatt.

Et signal om «full oppbakking» til USA, Storbritannia og Frankrike, oppsummerte Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen.

Irlands utenriksminister Simon Coveney var ikke klar til å gå like langt.

– Noen land støtter aksjonen sterkt. Vi nøyer oss med å registrere at den har funnet sted, og å si at vi forstår den. Det er ikke det samme som å støtte den, sa han på vei ut av møtet.

Ifølge Coveney har ulike land hatt forskjellige tilnærminger til saken.

– Derfor var det mye diskusjon før dagens møte for å prøve å få på plass en formulering som alle kunne støtte.

Folkerettslig bekymring

De allierte i NATO erklærte i helgen «full støtte» til luftangrepet. Men EU består også av nøytrale medlemsland som ikke er villige til å uttrykke seg like sterkt.

Flere land har dessuten gitt uttrykk for bekymring for en ytterligere opptrapping av krigen i Syria.

På svensk side ble det uttrykt tvil om aksjonens folkerettslige mandat.

– Det er viktig at vi støtter våre venner i EU. Men det fins også et folkerettslig dilemma når man tyr til vold uten støtte fra FNs sikkerhetsråd, forklarte Annika Söder, statssekretær i det svenske utenriksdepartementet.

En slik framgangsmåte øker risikoen for at også andre skal gjøre det samme, og at «jungelens lov» skal råde, advarte hun.

«På tide at vi sa nei»

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson sto på sin side fast på at det var riktig å sette foten ned.

Det amerikansk-britisk-franske angrepet skal ha vært rettet mot tre ulike anlegg for produksjon og bruk av kjemiske våpen i Syria. Angrepet kom som svar på meldingene om bruk av kjemiske våpen i den syriske byen Douma den 7. april.

– Det er veldig viktig å understreke at dette ikke var noe forsøk på å få tidevannet til å skifte i krigen i Syria, for å få til et regimeskifte eller for å bli kvitt Bashar al-Assad. Jeg er redd krigen i Syria vil fortsette på samme grufulle måte, sa Johnson i Luxembourg.

Angrepet var ment å gi klar beskjed om at undergravingen av forbudet mot kjemiske våpen har gått for langt under president Assad i Syria, forklarte han.

– Det var på tide at vi sa nei. Derfor mener jeg det var helt riktig å gjøre dette.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]