Foto: AP Photo/Virginia Mayo
annonse

Frankrike, Storbritannia og Tyskland vil blidgjøre USAs president Donald Trump med nye EU-sanksjoner mot iranere. Men flere land stritter imot.

annonse

Tyske, franske og britiske diplomater har de siste dagene vridd armen på kollegaer fra andre medlemsland for å få dem til å gå med på nye sanksjoner mot iranere.

annonse

Men flere har motsatt seg forslaget, deriblant Italia, Sverige og Østerrike. Det ble derfor ikke oppnådd enstemmighet da EUs utenriksministre møttes i Luxembourg mandag.

I stedet skal saken diskuteres videre de nærmeste ukene.

annonse
annonse

Forslaget om nye straffetiltak har formelt vært begrunnet med Irans innblanding i borgerkrigen i Syria. Men i virkeligheten har de også et helt annet formål, nemlig å få USAs president Donald Trump til å frede atomavtalen som er inngått med Iran.

Tanken har vært at det kan bli lettere for ham å fortsette å støtte avtalen hvis vestlige land går sammen om å stramme inn overfor Iran på andre områder.

Trump har selv varslet en beslutning innen 12. mai.

På europeisk side er bekymringen stor for at han da skal trekke seg fra avtalen. Det kan i verste fall få hele avtaleverket til å rakne.

Mandagens møte i Luxembourg var utenriksministrenes siste mulighet til å diskutere saken ansikt til ansikt før Trumps frist utløper.

Diskusjonene vil nå fortsette på ekspertnivå og ambassadørnivå. Skal et formelt vedtak om sanksjoner komme på plass innen 12. mai, må det skje gjennom en såkalt skriftlig prosedyre.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.