Foto: AP Photo/Virginia Mayo
Del saken
  •  
  •  
  •  

Frankrike, Storbritannia og Tyskland vil blidgjøre USAs president Donald Trump med nye EU-sanksjoner mot iranere. Men flere land stritter imot.

Tyske, franske og britiske diplomater har de siste dagene vridd armen på kollegaer fra andre medlemsland for å få dem til å gå med på nye sanksjoner mot iranere.

Men flere har motsatt seg forslaget, deriblant Italia, Sverige og Østerrike. Det ble derfor ikke oppnådd enstemmighet da EUs utenriksministre møttes i Luxembourg mandag.

I stedet skal saken diskuteres videre de nærmeste ukene.

Forslaget om nye straffetiltak har formelt vært begrunnet med Irans innblanding i borgerkrigen i Syria. Men i virkeligheten har de også et helt annet formål, nemlig å få USAs president Donald Trump til å frede atomavtalen som er inngått med Iran.

Tanken har vært at det kan bli lettere for ham å fortsette å støtte avtalen hvis vestlige land går sammen om å stramme inn overfor Iran på andre områder.

Trump har selv varslet en beslutning innen 12. mai.

På europeisk side er bekymringen stor for at han da skal trekke seg fra avtalen. Det kan i verste fall få hele avtaleverket til å rakne.

Mandagens møte i Luxembourg var utenriksministrenes siste mulighet til å diskutere saken ansikt til ansikt før Trumps frist utløper.

Diskusjonene vil nå fortsette på ekspertnivå og ambassadørnivå. Skal et formelt vedtak om sanksjoner komme på plass innen 12. mai, må det skje gjennom en såkalt skriftlig prosedyre.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]