En mann innhyllet i et flagg med bilde av Bashar al-Assad under en markering i Allentown i Pennsylvania i USA. Styrker som støtter den syriske presidenten, skal ha vært i kamp med opprørere som er blitt trent av norske soldater ved en av USAs militærbaser i Syria. Illustrasjonsfoto: AP/NTB scanpix
Del saken
  • 44
  •  
  •  

Opprørere i Syria som angivelig er blitt trent av norske soldater, sier de nå først og fremst kjemper mot styrkene til landets president Bashar al-Assad.

– Jeg har helt fra starten vært klar på at jeg kjemper mot IS og Assad-styrker. IS er ikke borte, men er klart svekket. Nå er prioriteringen kampen mot Assad, deretter IS, sier Muhannad al-Talla til Klassekampen.

Han er øverstkommanderende for en opprørsmilits som kaller seg Den revolusjonære kommandohæren (MaT).

Opprørerne i denne gruppen ble trent av norske soldater i Tanf i den sørøstlige delen av Syria, ifølge al-Talla. Her ligger det en amerikansk militærbase.

– De trente oss her på bakken, sier al-Talla til Klassekampen på telefon fra Tanf.

Det norske Forsvaret har overfor avisa ikke ønsket å kommentere opprørslederens opplysninger.

I 2016 ble det besluttet at norske soldater skulle sendes til Jordan for å gi «trening, rådgivning og operativ støtte» til syriske opprørere i kampen mot ekstremistgruppa IS. Stortinget godkjent at soldatene også kunne rykke inn i Syria som en del av oppdraget.

– Gruppene vi trener opp, skal kun kjempe mot IS. De skal ikke kjempe mot regjeringsstyrkene, og de skal ikke sette fredsprosessen i fare, sa daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til VG.

Året etter meldte lokale syriske medier at norske soldater hadde gått inn i Syria i nærheten av Tanf.

Det norske Syria-oppdraget var preget av strengt hemmelighold, og regjeringen har sagt svært lite om hvilke grupper Norge har støttet. I mars i år ble mandatet til de norske styrkene i regionen endret slik at de ikke lenger har anledning til å gå inn i Syria.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
" data-link="https://twitter.com/intent/tweet?text=Norsk-trente+oppr%C3%B8rere+kjemper+mot+Assad&url=https%3A%2F%2Fresett.no%2F2018%2F04%2F17%2Fnorsk-trente-opprorere-kjemper-mot-assad%2F&via=">">Tweet
0 Shares
  • 44
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]