Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Dieselprisen har økt med 2,07 kroner per liter siden 2016, en vekst på nær 29 prosent, ifølge Budsjettnemnda for jordbruket. Det får konsekvenser for bøndene.

Prishoppet gir ifølge Nationen landbrukssektoren en samlet kostnadsøkning på 253 millioner kroner, nær 5.900 kroner per årsverk. I tillegg har prisen på strøm og annen energi økt, skriver avisen.

– Det er en kostnadsvekst som slår rett inn i økonomien til den enkelte bonde. Sterkest utslag blir det for bønder med plante- og fôrproduksjon, der diesel og energi utgjør en relativt stor del av de samlede kostnadene, sier Anders Huus, som sitter i Budsjettnemnda for Norges Bondelag, til Nationen.

Dette ønsker flere bondetopper kompensasjon for i årets jordbruksoppgjør, og Småbrukarlaget mener regjeringen må ta ansvar. Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag kaller prisøkningen alarmerende og kaller landbruks- og matminister Jon Georg Dales (Frp) tiltak mot overproduksjon et bomskudd.

– Når vi ser alle faktorene som gir bonden redusert inntekt, så er det et bomskudd. Regjeringen har absolutt et medansvar for kostnadsveksten. Han prøver seg, men bommer med bortforklaringer. Regjeringen må ta ansvar selv, sier Furuberg.

Dale var ikke tilgjengelig for kommentar da avisen kontaktet ham mandag.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]