Tidligere president i Romania, Ion Iliescu. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda
Del saken
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  

Tidligere president Ion Iliescu, tidligere statsminister Petre Roman og tidligere visestatsminister Gelu Voican Voiculescu var alle sentrale personer da Romanias tidligere diktator Nicolae Ceaușescu ble styrtet. De fremstod som ledere av opprøret mot diktatoren. Et år senere hørte Resett.nos journalist en tale av daværende president Ion Iliescu i Bukarest. Han snakket varmt om demokratiske verdier.

Det hørtes hult ut. Et år tidligere var han blant Ceaușescu støttespillere. Han snudde på hælen da han så hvilken vei vinden blåste. Og den blåste sterkt imot diktatoren i juletider 1989. Nå risikerer han fengselsstraff, i likhet med de to andre tidligere toppolitikerne. Fortiden tar han igjen. Den rumenske presidenten Klaus Iohannis godkjente generaladvokatens anmodning om å sikte de tre i forrige uke.

I begynnelsen av april ba statsadvokaten president Klaus Iohannis om å gi grønt lys for påtalemyndigheten til å forfølge Ion Iliescu, Petre Roman og Gelu Voican Voiculescu. Alle tre er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med den kommunistiske revolusjonen i desember 1989. Roman sa at han var “overrasket og opprørt” over generaladvokatens anmodning, og kalte avgjørelsen ubegrunnet, skriver Romania Insider.

Revolusjonen i desember 1989 markerte slutten på kommunismen i Romania. Mer enn 1100 mennesker ble drept og over 3300 ble skadet i desember 1989-hendelsene i Bukarest, Timisoara og andre rumenske byer. De fleste mistet livet sitt eller ble skadet i de væpnede konfrontasjonene som fulgte etter at diktatoren Nicolae Ceausescu flyktet fra Bukarest.

I fjor ble de tre tidligere politikerne siktet for forbrytelser mot menneskeheten i et tilfelle relatert til den voldelige nedbrytningen av en antiregjerings-protest i Bukarest i juni 1990, også kjent som “miners’ riot.”

“Iliescu antas å ha innkalt minearbeiderne i Valea Jiului, landets viktigste kullområde, til den rumenske hovedstaden for å voldelig angripe de fredelige demonstrantene på Bukarests universitetsplass som var imot hans nye politiske regime.

“Dette angrepet involverte personer i Innenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet, den rumenske etterretningstjenesten, samt over 10 000 gruvearbeidere og arbeidstakere fra ulike deler av landet,” het det den gangen i en uttalelse fra generaladvokatens kontor.

Fire personer ble drept og 1 388 ble skadet under de voldelige hendelsene, mens 1 250 ble ulovlig arrestert.

Tidligere statsminister Petre Roman, visestatsminister Gelu Voican Voiculescu, og tidligere SRI-direktør Virgil Magureanu ble siktet for å ha hatt et ansvar for å ha slått ned på demonstrantene, noe påtalemyndighetene mener var en forbrytelse mot menneskeheten. Andre tidligere tjenestemenn involvert i opprøret er også siktet .

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]