Asylsøkere og migranter venter utenfor en politistasjon i Thessaloniki i Hellas, for å bli pågrepet og innvilget midlertidig opphold i landet. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Asylsøkere i Hellas må kunne bevege seg fritt i landet, slår en gresk domstol fast.

Kjennelsen omfatter ikke de drøyt 15.000 asylsøkerne som alt oppholder seg i Hellas, men gjelder dem som heretter ankommer landet, slår domstolen fast.

Asylsøkere i Hellas er i dag stuet sammen i overfylte leire, og onsdagens kjennelse kom som et svar på en klage fra det greske flyktningrådet som hevder at forholdene i leirene er umenneskelige.

annonse

Leirene ligger på øyene Lesvos, Chios, Samos, Leros og Kos, der lokale myndigheter frykter for turistsesongen og lenge har forsøkt å få den greske regjeringen til å gjøre noe med leirene.

Strømmen av asylsøkere fra Tyrkia til Hellas er doblet fra samme tid i fjor, fra rundt 60 til 120 om dagen.

Domstolens beslutning om at flyktningene heretter fritt skal kunne bevege seg rundt i Hellas, blir trolig anket av myndighetene, opplyser en informert kilde.

Innvandringsdepartementet i Aten opplyser at kjennelsen nå skal granske og at de alt har utformet et nytt lovutkast. Utkastet skal legges fram for nasjonalforsamlingen innen utgangen av april, opplyser en kilde i departementet.

NTB-AFP
(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]