Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordret statsminister Erna Solberg (H) om den norske sykehusøkonomien i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse

Vi ser nå følgene av at norsk sykehusøkonomi er skåret til beinet, advarer Ap-leder Jonas Gahr Støre. Statsministeren viser til økt aktivitet og mindre venting.

Støre tok opp sykehusøkonomien i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– I år ligger regjeringen 1,5 milliarder under det Ap mente var riktig for sykehusene, konstaterte Arbeiderpartiets leder.

– Vi begynner å se resultatene av dette rundt på norske sykehus, slo han fast, og viste til urovekkende meldinger om kutt og endringer blant annet ved Haukeland i Bergen og Egersund.

– Er statsministeren enig i at det nå er skåret til beinet og at det begynner å svekke tilbudet for god pasientbehandling og kvaliteten i fellesskapets sykehus? spurte Støre.

– Krisebildet feil

Statsminister Erna Solberg (H) viste til at sykehusbudsjettene de siste fem årene er økt betydelig og mer enn det man klarte på åtte år med rødgrønn regjering.

– Aktivitetsnivået går opp, ventetidene går ned, sa hun.

Solberg viste også til et løft gjennom de såkalte pakkeforløpene for kreft, psykisk behandling og andre lidelser, samt historisk bygging av sykehus.

– Det krisebildet som tegnes av Jonas Gahr Støre, er ikke riktig, ifølge Solberg.

Men Støre slo fast at han er bekymret for at statsministeren ikke ser utviklingen i økonomien og hvilke konsekvenser det får for pasientbehandlingen og for dem som jobber på sykehusene.

Kredittkort i baren

Støre tok også opp sin bekymring for at de offentlige sykehusene tappes for kvalifisert personell, som i stedet forsvinner til private klinikker.

– Regjeringen har lagt kredittkortet i baren, om vi kan si det slik, konstaterte Ap-lederen, som viste til at de offentlige sykehusene, blant annet i Telemark, mister nøkkelpersonell.

– Har statsministeren oversikt over hvor mange som har sluttet i fellesskapets sykehus for å begynne i disse klinikkene? ville han vite.

– Jeg har ikke på stående fot oversikt over det, svarte Solberg.

Hun understreket i stedet at pasientenes rettigheter er det mest sentrale for regjeringen, og at pasientene må få velge behandlingsform for de store tunge sykdommene som psykisk sykdom, anoreksi og rus.

– Det har aldri vært viktig for Ap, sa Solberg.

(©NTB)

[email protected]

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]