Syrisk politi i Douma veiver med et syrisk flagg. Foto: SANA via AP / NTB scanpix
annonse

Rødt, Senterpartiet, SV og MDG vil ha svar på om norsktrente opprørere i Syria nå kjemper mot syriske styrker, når oppdraget var å bekjempe IS.

Tirsdag meldte Klassekampen at opprørere i Syria som angivelig er blitt trent av norske soldater, sier de nå først og fremst kjemper mot styrkene til landets president Bashar al-Assad. Det får flere politikere til å reagere.

– Hvis de gruppene som norske soldater trener, går til angrep på Russland sine allierte, er det ganske alvorlig, sier Liv Signe Navarsete, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Senterpartiet, til avisen.

annonse

Rødt-leder Bjørnar Moxnes tar kraftigere i og kaller saken en skandale.

– Dette er nok den største skandalen i Solberg-regjeringens tid. De har villedet Stortinget og folket om de væpnede gruppene som norske styrker har trent og støttet, sier Moxnes, som blant annet vil ta opp dette i Stortingets spørretime onsdag.

Skulle kun kjempe mot IS

I 2016 ble det besluttet at norske soldater skulle sendes til Jordan for å gi «trening, rådgivning og operativ støtte» til syriske opprørere i kampen mot ekstremistgruppa IS. Stortinget godkjente at soldatene også kunne rykke inn i Syria som en del av oppdraget.

– Gruppene vi trener opp, skal kun kjempe mot IS. De skal ikke kjempe mot regjeringsstyrkene, og de skal ikke sette fredsprosessen i fare, sa daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til VG.

Ønsker debatt

SVs Audun Lysbakken sier partiet ikke støttet det norske Syria-bidraget og at han ikke er overrasket over at grupper Norge har trent opp i dag er i krig mot regimet. Både han og Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne ønsker svar. Hansson ønsker også en debatt om hvilke konsekvenser dette nå bør få for militære bidrag i framtiden.

Samtidig tror Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som leder forsvars- og utenrikskomiteen, at de norske styrkene har tatt kloke vurderinger om hvem de har trent opp og hva de har lært bort.

(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]