Illustrasjonsbilde. Muslimske uigurer har morgenbønn i Kashgar Idgah-moskeen i Xinjiang-provisen, 5. august, 2008. Foto: REUTERS/Nir Elias

USAs administrasjon må presse Kina hardere i forbindelse med fengslingen av hundrevis av muslimske uigurer i «politiske omskoleringsentre», inkludert dusinvis av slektninger til journalister som jobber for Radio Free Asia i Washington.

Det er budskapet formidlet i et brev fra senator Marco Rubio (R-Fla.) og Rep. Christopher H. Smith (RN.J.) til kongressens Executive Commission on China, og til den amerikanske ambassadøren i Beijing, Terry Branstad.

Rubio og Smith siterer troverdige medierapporter at mellom 500 000 og 1 million uigurer har blitt sendt til disse sentrene for flere måneder med «politisk indoktrinering», og kaller det for den største massefengslingen av en minoritetsbefolkning i verden i dag.

Uigurene, en muslimsk minoritet i Øst Turkestan i det vestlige Kina, har møtt tiår med press fra kommunistregjeringen i Beijing som forsøker å pålegge større sentral myndighet over regionen.

Oppfordringen til en tøffere politisk holdning fra Washington kommer samtidig med at Trump-administrasjonen og Kina er låst i en dypere tvist om tariffer og handel, skriver Washington Post.

Flere uigurer har blitt nektet å be, ha på seg «islamske» klær eller ha utenlandske forbindelser, og for eksempel reise utenlands til slektninger i et annet land, skriver den amerikanske avisen.

Blant disse er dusinvis av familiemedlemmer til seks journalister fra den Washington-baserte Radio Free Asia, som har rapportert om situasjonen i Øst Trukestan, som i dag er Kinas vestlige region Xinjiang, offisielt kjent som Xinjiang Uighur Autonom Region (XUAR). Fire av journalistene er amerikanske statsborgere, og to har grunn til å tro at familiemedlemmer ble arrestert direkte på grunn av deres rapportering.

«Disse hindringene tjener til å skremme familiene til amerikanske regjeringsansatte og undergrave noen av de mest effektive rapporteringene fra regionen som i økende grad er utenfor grenser for internasjonale journalister, medlemmer av det sivile samfunn og diplomater,» skriver Rubio og Smith.

De siterer rapporter om dødsfall og tortur i interneringssentrene. De retter også søkelyset mot et digitalt overvåkingssystem i regionen, så gjennomgripende at alle aspekter av det daglige livet overvåkes, gjennom ansiktsgjenkjenningskameraer, mobilskannere, DNA-samling og en omfattende og påtrengende tilstedeværelse av politiet, skriver Washington Post.