Illustrasjonsbilde. Muslimske uigurer har morgenbønn i Kashgar Idgah-moskeen i Xinjiang-provisen, 5. august, 2008. Foto: REUTERS/Nir Elias
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

USAs administrasjon må presse Kina hardere i forbindelse med fengslingen av hundrevis av muslimske uigurer i “politiske omskoleringsentre”, inkludert dusinvis av slektninger til journalister som jobber for Radio Free Asia i Washington.

Det er budskapet formidlet i et brev fra senator Marco Rubio (R-Fla.) og Rep. Christopher H. Smith (RN.J.) til kongressens Executive Commission on China, og til den amerikanske ambassadøren i Beijing, Terry Branstad.

Rubio og Smith siterer troverdige medierapporter at mellom 500 000 og 1 million uigurer har blitt sendt til disse sentrene for flere måneder med “politisk indoktrinering”, og kaller det for den største massefengslingen av en minoritetsbefolkning i verden i dag.

Uigurene, en muslimsk minoritet i Øst Turkestan i det vestlige Kina, har møtt tiår med press fra kommunistregjeringen i Beijing som forsøker å pålegge større sentral myndighet over regionen.

Oppfordringen til en tøffere politisk holdning fra Washington kommer samtidig med at Trump-administrasjonen og Kina er låst i en dypere tvist om tariffer og handel, skriver Washington Post.

Flere uigurer har blitt nektet å be, ha på seg “islamske” klær eller ha utenlandske forbindelser, og for eksempel reise utenlands til slektninger i et annet land, skriver den amerikanske avisen.

Blant disse er dusinvis av familiemedlemmer til seks journalister fra den Washington-baserte Radio Free Asia, som har rapportert om situasjonen i Øst Trukestan, som i dag er Kinas vestlige region Xinjiang, offisielt kjent som Xinjiang Uighur Autonom Region (XUAR). Fire av journalistene er amerikanske statsborgere, og to har grunn til å tro at familiemedlemmer ble arrestert direkte på grunn av deres rapportering.

“Disse hindringene tjener til å skremme familiene til amerikanske regjeringsansatte og undergrave noen av de mest effektive rapporteringene fra regionen som i økende grad er utenfor grenser for internasjonale journalister, medlemmer av det sivile samfunn og diplomater,” skriver Rubio og Smith.

De siterer rapporter om dødsfall og tortur i interneringssentrene. De retter også søkelyset mot et digitalt overvåkingssystem i regionen, så gjennomgripende at alle aspekter av det daglige livet overvåkes, gjennom ansiktsgjenkjenningskameraer, mobilskannere, DNA-samling og en omfattende og påtrengende tilstedeværelse av politiet, skriver Washington Post.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]