Folk samlet seg på Rabin-plassen for å se på fyrverkeriet i anledning landets 70-årsdag. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Onsdag kveld startet Israel feiringen av sin 70-årsdag med fyrverkeri og en flammende tale av statsminister Benjamin Netanyahu.

Merkedagen til Israels proklamasjon av uavhengighet av tidligere statsminister David Ben-Gurion i 1948 startet ved solnedgang. Feiringen er planlagt å vare til lørdag kveld. Fyrverkeri ble sendt opp i både Tel Aviv og Jerusalem.

Under den tradisjonelle fakkelseremonien i Jerusalem, som sparker i gang det israelerne kaller for uavhengighetsdagen, sa statsminister Benjamin Netanyahu at «fredsfrø» har begynt å spire blant noen av Israels arabiske naboer.

Han utdypet ikke dette, men det har vært tegn på en oppmykning av båndene til naboland, spesielt Saudi-Arabia – som i likhet med Israel ser på Iran som en voksende trussel.

– Vår hånd er utstrakt til alle naboer som vil ha fred, sa Netanyahu.

Statsministeren sa også at «vi styrer Israel mot å bli en økende verdensmakt». Han benyttet også anledningen til å komme med en advarsel:

– Og til våre fiender som tror at vi er et forbigående fenomen, har jeg en nyhet: I 70 år fra nå vil du finne et land her som er sju ganger sterkere enn hva vi har vært så langt. Dette er bare begynnelsen!

Seremonien i Jerusalem ble fulgt opp av utendørskonserter, dans i gatene og fyrverkeri over hele landet.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]