Frankrikes president Emmanuel Macron håper fortsatt å få med seg Tyskland på sine ambisiøse europlaner. Men motstanden på tysk side er sterk.
Torsdag er den franske presidenten nok en gang på plass i Berlin for samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel.
Macrons mål er å overtale henne til å bli med på omfattende reformer i eurosonen. Men de siste ukene er det bare blitt tydeligere og tydeligere hvor skeptiske tyskerne er til planene hans.
Da de to møtte pressen, bekreftet de at målet fortsatt er å få på plass et kompromissforslag innen EU-toppmøtet i Brussel i slutten av juni.
– Det vi trenger, er en åpen debatt og til slutt evnen til å inngå kompromisser, sa Merkel.
Før jul varslet de to at de allerede i mars ville legge fram et felles veikart for reform av eurosonen.
Det ble ikke noe av.
En viktig grunn var at Tyskland var politisk lammet av langdryge regjeringsforhandlinger helt fram til mars. Og da en ny koalisjonsavtale endelig kom på plass, ble SPDs leder Martin Schulz skjøvet ut i kulden. Han ble regnet som den største pådriveren på tysk side for EU-reform.
I tillegg har flere tyske politikere – spesielt fra Merkels konservative partiallianse CDU/CSU – de siste ukene markert motstand mot flere av Macrons mer ambisiøse ideer.
«Han må føle seg som en frier som prøver igjen og igjen å gjøre kur på sin utkårede, og som til og med synger under balkongen hennes, men som bare avfeies med plattheter», skrev næringslivsavisa Handelsblatt syrlig i forkant av besøket i Berlin.
– Den franske presidenten vet godt at han ikke kommer til å få gjennomslag for alle sine ideer. Nå ser vi på hva som er mulig, sa Tysklands finansminister Olaf Scholz.
Merkel har på sin side vært positiv, men samtidig vag og uforpliktende i sine uttalelser.
Macron har blant annet foreslått å opprette et eget budsjett for eurosonen. Det er en idé tyskerne så langt har vært lunkne til.
Et annet spørsmål er EUs krisefond ESM. Planen er å gjøre dette om til et permanent europeisk pengefond, men tyske politikere er skeptiske og frykter at tyske skattebetalere vil sitte igjen med regningen.
I tillegg holder tyskerne igjen i diskusjonene om videreutvikling av EUs bankunion.
NTB-AFP-DPA
(©NTB)