Sør-Koreas president Moon Jae-in (t.h) møter i neste uke Nord-Koreas leder Kim Jong-un (t.v.). Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nord-Korea er villige til å gi slipp på sine atomvåpen, uten å stille vilkår som amerikansk tilbaketrekning fra Koreahalvøya, hevder Sør-Koreas president. 

– Jeg tror ikke at atomnedrustning har ulik betydning for Sør- og Nord-Korea. Nord gir uttrykk for vilje til fullstendig atomnedrustning, sa Moon Jae-in torsdag.

– De stiller ingen betingelser som USA ikke kan akseptere, som for eksempel tilbaketrekking av amerikanske styrker fra Sør-Korea, la han til.

Opprettholder press

Amerikanerne understreker at de vil opprettholde «maksimalt press» på Nord-Korea, for å overbevise landets leder Kim Jong-un om at han må kvitte seg med atomvåpnene.

USA er imidlertid glade for at ledelsen i Pyongyang nå sier seg villige til å diskutere atomnedrustning, understreker ambassadør Robert Wood.

Truer med å avlyse

President Donald Trump skal etter planen møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un i begynnelsen av juni, men tid og sted for toppmøtet er ennå ikke kjent.

Trump lover å gjøre alt for at møtet skal bli vellykket, men han truer samtidig med å avlyse dersom utbyttet tegner til å bli magert.

CIA-sjef Mike Pompeo hadde for to uker siden et hemmelig møte med Kim, som ifølge Trump «gikk bra».

Diskuterer «belønning»

Sør-Koreas president Moon Jae-in skal etter planen møte den nordkoreanske lederen i slutten av neste uke, noe som også blir sett på som en forberedelse til møtet mellom Kim og Trump.

Hvordan Nord-Korea skal «belønnes» dersom landet gir etter for kravet om atomnedrustning, er fortsatt uklart.

President Moon Jae-in antyder at det kan bli snakk om en nødhjelpspakke til nabolandet i nord, som Sør-Korea aldri har undertegnet en fredsavtale med.

– Å undertegne en fredsavtale må være en målsetting, sier Moon.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]