Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Arbeidstilsynet avdekket nylig flere alvorlige regelbrudd under en aksjon i industrien. Siden 2000 har 90 ansatte mistet livet på jobb i industrinæringen.

Arbeidstilsynet mener at mange maskiner utgjør en reell ulykkesfare for ansatte i industrien. Under en tilsynsaksjon i løpet av tre uker i februar og mars avdekket Arbeidstilsynet mangelfullt maskinvern mot bevegelige deler i halvparten av tilsynene.

– Dette er alvorlige funn. Verneinnretningene skal være på plass nettopp for å hindre at ulykker med maskiner skjer. Uten vern er det lett å få fingre og kroppsdeler inn i maskinen. Dette er dessverre et vanlig ulykkesscenario, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

90 har mistet livet siden 2000

Totalt ble det gjennomført 219 tilsyn under aksjonen, og flest tilsyn ble det gjort i metallvareindustrien og trevareindustrien. Det ble gitt reaksjoner på regelverksbrudd i omtrent tre av fire tilsyn, og Arbeidstilsynet stanset bruken av en eller flere maskiner i 29 virksomheter.

– Det er alltid arbeidsgivers ansvar å sørge for at maskinene er sikre i bruk. Og kravet til sikkerhet gjelder om maskinen er helt ny eller over hundre år. Eldre maskiner skal gjøres sikre ved å ettermontere verneinnretninger, sier Vollheim.

Siden 2000 har 90 ansatte mistet livet på jobb i industrinæringen.

– Altfor dårlig

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité Erlend Wiborg (Frp) reagerer på at det ble avdekket regelbrudd i så mange som tre av fire undersøkte bedrifter.

– Tallene som kommer fram her er altfor dårlige og her har bedriftene et betydelig forbedringspotensial. Jeg forventer at bedriftene nå tar grep, sier Wiborg.

Han understreker at norsk arbeidsliv skal være trygt.

– Denne regjeringen har styrket Arbeidstilsynet slik at vi nå har flere kontroller og i større grad avdekker dem som bryter loven og kan luke ut de useriøse arbeidsgiverne. Vi har også økt straffenivået for arbeidslivskriminalitet, sier Wiborg.

Stortingsrepresentant Arild Grande fra Ap reagerer kraftig på det han kaller en ansvarsfraskrivelse:

– Sannheten er at regjeringen bidrar til å forsterke problemene med useriøsitet og regelbrudd i arbeidslivet. Wiborg og regjeringen undergraver det organiserte arbeidslivet med angrep på arbeidsmiljøloven og ved at de gjør det dyrere å være medlem i en fagforening. Vi må stramme kraftig inn på innleie og styrke fagforeningene slik at samarbeidet og HMS-kulturen på hver enkelt arbeidsplass blir bedre, sier Grande.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]