Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) må svare på en rekke nye spørsmål om et norsk militært bidrag i kampen mot IS i Syria. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) må svare på en rekke nye spørsmål om hvem de norsktrente militsene i Syria kjemper og har kjempet mot.

– Spørsmålet er om mandatet for Norges deltakelse i Operation Inherent Resolve er fulgt, og om regjeringen har gitt riktige opplysninger til Stortinget om det norske bidraget, skriver SV-leder Audun Lysbakken fredag i et brev til statsråden.

Kilder i gruppen Den revolusjonære kommandohæren (MaT) sier til Klassekampen at de hele veien har vært åpne om at de ikke bare har kjempet mot IS, men også mot styrkene til Syrias president Bashar al-Assad.

annonse

Men planen var at de norsktrente militsene utelukkende skulle vende sine våpen mot IS, ikke mot Assad-styrker.

Allerede da oppdraget ble besluttet, viste regjeringen til at man ikke hadde noen garanti for gruppenes fremtidige lojalitet. Men SV påpeker:

– De opplysningene som nå er kommet fram, kan imidlertid tyde på at grupper trent av koalisjonen, har kjempet på flere fronter samtidig.

Andre enn IS?

SV spør derfor om Bakke-Jensen kan bekrefte eller avkrefte at norsktrente styrker, i perioden fra treningen begynte høsten 2016 til den ble avsluttet, har deltatt i krigshandlinger mot andre enn IS, som også er kjent som ISIL.

annonse

– Hvis det er riktig at norsktrente styrker har deltatt i krigshandlinger mot andre enn ISIL, er det også korrekt at Norge gjenopptok treningen etter at dette skjedde? spør Lysbakken i brevet, som NTB har fått tilgang til.

Han vil også ha svar på hva regjeringen har gjort for å kartlegge hva de norsktrente styrkene har gjort etter at treningen ble avsluttet, og når det eventuelt ble kjent for regjeringen at styrkene Norge bidro til å trene, hadde flere formål enn å bekjempe IS.

Kontrollkomiteen

Samtidig sendte Rødt fredag et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som anmodes om å avkreve regjeringen flere svar om bidraget.

Partiet vil ha klarhet i hvilke grupper Norge har trent, og om regjeringen har visst at væpnede grupper trent av norske militære, har deltatt i krig for regimeskifte mens det norske oppdraget pågikk.

– Hva har regjeringen gjort for å forsikre seg om at væpnede grupper Norge trente og støttet i Syria overholdt mandatet? spør Rødt-leder Bjørnar Moxnes i brevet, som NTB har fått tilgang til.

annonse

Komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) mener saken i utgangspunktet hører hjemme i utenriks- og forsvarskomiteen, men sier til NTB at brevet vil bli drøftet på komiteens møte tirsdag.

– Ikke kjempet mot IS

Lokale grupper som kjemper mot IS, har ikke kjempet mot Assad-regimet mens de ble trent opp av Forsvaret, uttalte Forsvarsdepartementet i en epost til NTB torsdag.

– FD er ikke kjent med at slike grupper har kjempet mot Assad-regimet etter at Forsvaret avsluttet treningen av dem, het det videre.

– Av hensyn til operativ sikkerhet identifiserer vi ikke hvilke lokale grupper vi har trent og støttet, sier forsvarsminister Bakke-Jensen.

Gruppene ble vurdert av koalisjonen før Forsvaret innledet samarbeid, og Forsvarets personell var tett på lokale grupper de trente og støttet gjennom samarbeidsperioden, påpeker han.

Departementet viser videre til at gruppene var klar over mandatet om at norsk støtte kun skulle brukes i kampen mot ISIL, og at dette var en betingelse for fortsatt norsk støtte. Forsvarets personell rapporterte hjem ukentlig eller oftere på alle sider ved samarbeidet.

NTB-Kristian Skårdalsmo
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon